Iohannis: Măsurile Guvernului se transformă în bulversare fiscală. Promisiunea de creștere a salariilor, falsă
Publicat de Cosmin Meca, 2 noiembrie 2017, 16:00
– Acum câteva luni, când am investit acest guvern, am avut o solicitare simplă: i-am rugat să termine cu această țopăială fiscal-bugetară. Dar nu s-a întâmplat chiar asa.
-Va prezint câteva cifre și evaluări despre situația economică în care ne aflăm noi.
– Romania traversează o perioada de creștere economică. În sine, e o veste foarte bună. Creșterea economică-record în UE. Dar această creștere are din păcate vulnerabilitățicare trebuie cunoscute.
-Prima: se bazează pe consum, preponderent pe consum și astfel de creștere în general nu e văzută că una sustenabilă, de durata. Lipsește o parte esențială pentru o crestere sănătoasă: lipsesc investițiile. Lipsa investițiilor e un semnal foarte îngrijorător. Și nu vorbesc doar de cele în privat, unde au scăzut semnidficativ față de anul trecut.
– Investitiile străine au scăzut cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. Și mai îngrijorător au scăzut nepermis de mult investițiile publice. Ele au scăzut cu peste 20% față de aceeași perioada a anului trecut și nici anul trecut nu au fost chiar grozave.
– A doua chestiune: veniturile fiscale. Suntem într-o situație foarte ciudată. Economia crește și veniturile fiscale scad. În loc să avem mai mulți bani la buget, culmea, avem mai puțini bani la buget.
– Un exemplu grăitor: se știe că performanță încasării veniturilor fiscale se măsoară în procent din PIB. În acest an, colectarea a ajuns la un minim istoric, de 25% din PIB, față de cât ne-am propus acum câțiva ani, 35%.
– 25% va spun că e extrem de puțin și acest lucru trebuie să ne îngrijoreze pe toti.
– În fine, avem un adevărat paradox: creștere record a PIB-ului și tot creștere-record a datoriei. Guvernul se comportă aidoma unui om care câștigă în fiecare luna mai mult, dar împrumută mai mult de la bănci. Și lasă datoria în plata copiilor și nepoților. E un comportament contrapoductiv.
– În privința cadrului fiscal bugetar. Există multiple preocupări, avertismente, discuții în spațiul public și acțiuni foarte concrete ale sindicatelor. Comisia Europeană, atenție, nu cum cineva a spus la vitezăcă cineva din Reprezentanta – Comisia Europeană a declanșat procedura de deviație semnificativăîn privința deficitului bugetar excesiv. Adică am cam luat-o pe arătură.
– Am pierdut ceea ce se numește predictibilitate.
– Această predictibilitate e vitală într-o economie sănătoasă, la fel cum sustenabilitatea e vitală, adică să avem politici publice și măsuri care permit o creștere în continuare și permit creșterea bunăstării populatiei.
– Guvernul a anunțat un pachet de măsuri fiscale, se pare că zilele acestea va intra în discuția guvernului. De aceea fac declarația de azi, pentru că acest pachet nu e clamata revoluție fiscală, ci se va transforma într-o bulversare fiscala.
– Se propune mutarea contribuțiilor și o scădere a impozitului pe venit. Pare un lucru interesant, dar o analiză aratăcă aceste măsuri mai degrabă complică problemele decâtsă le rezolve.
– De exemplu, coaliția PSD-ALDE spune că transferă contribuțiile la angajat, dar vine cu acea nouă taxa de solidaritate de 2,25% care rămânela angajator. Păi ori transferăm, ori nu? Deci în realitate transferăm parțial. Dar pentru oameni ce iese de aici?
– Problema care apare: mare bulversare mare, dar în buzunar ce rămâne? Ei culmea, nimic!
– Nimic nu se schimbă în buzunarul romanului.
-Am făcut unc alcul folosind datele comunicate public. Am făcut un calcul pe salariul mediu brut pe economie. 3329 lei pe economie. Câștigă net 2335 de lei acum. Aplicăm măsurile propuse de PSD-ALDE și implementate cu mult entuziasm se pare de guvern. Facem un calcul și plecăm de la premisacă angajatrul e de bună credinta.
– La un total cost de 4086 de lei acum și care rămâne tot atât, salariatul câștigăîn plus fix 3 lei.
– Deci marearevoluție fiscală făcută de PSD – ALDE aduce unui om încă 3 lei în plus. Este caraghios.
-Si eu îmi doresc să câștige oamenii mai mult. Dar promisiunea PSD ALDE că prin transfer și scăderea impozitului crește venitul e pur și simplu falsă. Crește cu 0,1%. Crește puținmai mult salariul minim, pentru că a fost modificat.
-De ce e nevoie de această mega-țopăială fiscal-bughetara?
Sursa: Pro TV