Moment festiv la Calafat, 140 de ani de la victoria împotriva otomanilor
Publicat de Alin Cirtina, 7 noiembrie 2017, 13:54
Forțele Navale Române marchează, printr-o serie de evenimente planificate, în perioada 3-7 noiembrie, împlinirea a 140 de ani de la victoria obținută, pe Dunăre, de către marinarii militari români, în timpul Războiului de Independență, împotriva otomanilor.
La Calafat a fost organizat astăzi, 7 noiembrie, un ceremonial militar și religios la Monumentul Independenței, începând cu ora 11.00, iar de la ora 13.000 Muzeul de Artă și Etnografie din incinta Palatului Marincu a fost gazda simpozionului dedicat aniversării a 140 de ani de la Războiul de Independență.
Personajul principal omagiat este generalul de marină Nicolae Dumitrescu-Maican, cel căruia i-a fost încredințată, în anul 1877, comanda bateriilor de coastă de la Calafat, acestea fiind încadrate, în majoritate, cu marinari. În timpul inspecției, la bateriile de la Calafat, Principele Carol I a ordonat deschiderea focului asupra Vidinului. La prima lovitură românească, acesta a rostit celebra expresie „Asta-i muzica ce-mi place!”. La data de 7 noiembrie 1877, bateria de mortiere „Perseverența” a încadrat monitorul otoman „Podgorița”, iar la cea de-a 77-a salvă l-a scufundat și, odată cu acesta, încă un remorcher și două șlepuri otomane.
Ceremonialul militar și religios organizat și desfășurat pe esplanada Monumentului Independenței, a fost organizat de Statul Major al Forțelor Navale, cu sprijinul autorităților publice locale și al Brigăzii Multinaționale SE Craiova. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, ai autorităților publice locale, precum și strănepoatele generalului de marină Nicolae Dumitrescu-Maican.
Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța, a găzduit, 3 noiembrie, simpozionul intitulat „România și oamenii săi în timpul Războiului de Independență”. Generalul de marină Nicolae Dumitrescu-Maican a avut un rol marcant în evoluția Marinei Militare Române moderne, fiind considerat ctitorul acesteia. A îndeplinit trei mandate la conducerea Flotilei Române, două mai scurte, unul în anul 1874 și altul în anul 1877, iar cel de-al treilea, cu o durată de nouă ani, în perioada aprilie 1879 – mai 1888.
Galerie Foto:
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.