Un ciclon mediteranean aduce frig și lapoviță în România. Prognoza până pe 10 decembrie
Publicat de Cosmin Meca, 29 noiembrie 2017, 10:52
Un ciclon mediteranean va aduce fenomene severe, în special la munte, iar în celalalte regiuni ploile şi lapoviţa îşi vor face simţită prezenţa. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, vremea va deveni din ce în ce mai rece până pe 10 decembrie
În Europa, va fi vreme frumoasă în sud-est. În rest apar înnorări; o să plouă local în sud şi în vest, iar în sudul Spaniei, în Italia şi în zona Marii Adriatice vor fi averse consistente. Prin nord, centru şi est se anunţă lapoviţa şi ninsoare. Precipitaţiile udă majoritatea zonelor şi vor fi abundente în vestul Peninsulei Balcanice. Mai târziu, acestea se concentrează pe sudul şi estul Europei; dar se răresc în vest şi în centru.
Din nord şi nord-vest coboară mase de aer rece, care vor acoperi treptat cea mai mare parte a continentului. În sud-est şi în zona Mării Negre ajunge o masă de aer cald.
În Dobrogea şi Bărăgan se arată şi soarele dar mai apar şi câţiva nori pe cer. Temperaturile cresc faţă de ziua trecută şi ajung până la 9 grade Celsius. Şi în Moldova sudică şi în nordul Munteniei, dimineaţă va fi ceata iar ploile pot să apară doar izolat. Se încălzeşte uşor şi vor fi cel mult 7 grade Celsius. În nordul Moldovei şi în Bucovina ploile pot să vină doar sporadic şi cresc puţin temperaturile. Dimineaţă este ceaţă sau aer ceţos şi până la ora 9, este cod galben de ceaţă densă pentru judeţul Neamţ. Vizibilitatea este mult scăzută. Termometrele vor indica în jur de 5 grade Celsius.
În nordul Transilvaniei şi în Maramureş, cerul va fi temporar noros iar maximele termice în creştere uşoară faţă de ieri, ajung până la 5 grade Celsius. În vestul ţării, pe timpul zilei se anunţă vreme bună însă vântul creşte în intensitate spre seară în Munţii Banatului. Noaptea o să plouă slab prin Banat şi Crisana iar la munte aşteptam lapoviţă, ninsoare şi izolat polei. Se încălzeşte uşor şi vor fi cel mult 9 grade Celsius.
În centrul României apare soarele şi temperaturile cresc pe partea vestică a provinciei.
La noapte în depresiuni vom avea ger, se vor înregistra minus 12 grade şi vântul va sufla tare pe creste, se vor depăşi viteze de 80…85 km/h şi zãpada va fi spulberatã.
În sud-vestul ţării, urmează o zi plăcută cu soare şi temperaturi în creştere uşoară. La amiază vor fi în jur de 9 grade Celsius prin Oltenia! Şi în ţinuturile sudice vom zări soarele astăzi, mai vin şi ceva nori însă nu sunt anunţate precipitaţii.
În Bucureşti, astăzi scăpăm de ploi; e posibil să zărim şi soarele, iar maximă ajunge pe la 8 grade. La noapte se răceşte: se vor atinge minus 2 grade şi spre dimineaţă ar putea să apară ceaţă.
La munte, se îndreaptă vremea şi se încălzeşte uşor. Noaptea, însă în masivele vestice apar ninsori cu lapoviţa şi se poate depune polei; iar vântul va prinde putere şi va sufla tare pe crestele Carpaţilor Meridionali.
Joi, ploile cuprind aproape toată ţara. La munte va fi lapoviţă, iar în sud-vest, în Subcarpatii Getici şi în zona montană se vor strânge peste 20 de litri de apă pe metru pătrat. Temperaturile cresc, mai ales pe timpul nopţii.
Vineri vin alte precipitaţii în sud, centru şi est, iar noaptea şi în celelalte regiuni. Vântul se înteţeşte în sud şi în sud-est.
Şi sâmbăta avem vreme urâtă, cu lapoviţă la munte şi în nord-est; ploi în celelalte zone şi un vânt destul de intens.
Prognoza ANM pentru intervalul 27 noiembrie-10 decembrie
În Banat, intervalul va debuta cu o vreme mai rece decât în mod obișnuit la sfârșit de noiembrie, media valorilor maxime urmând a fi de 4 grade, iar a celor minime de -4…-2 grade. Ulterior vremea se va încăzi ușor, astfel că în zilele de 29 și 30 noiembrie se va înregistra o medie regională a valorilor maxime de 8…9 grade și minime de 2 grade. După acest interval se întrevede o nouă răcire, ce va aduce regimul termic ușor sub normalul perioadei; temperaturile maxime din 3 și 4 decembrie vor fi, în medie, de numai 1…2 grade, iar cele minime în jur de -4 grade. Spre finalul intervalului de prognoză sunt estimate valori termice maxime în medie de 4….5 grade și minime în jur de -1 grad.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în intervalul 30 noiembrie – 3 decembrie, când și cantitățile de apă vor putea fi însemnate.
În Crișana, în primele două zile ale intervalului de prognoză regimul termic va fi sub cel normal caracteristic acestei perioade, cu o medie regională a maximelor de 4 grade și minime de -4…-2 grade. Apoi, vremea se va încălzi, iar în zilele de 29 și 30 noiembrie vor fi valori diurne de aproximativ 8 grade și nocturne de 1…2 grade. Ulterior, vremea se va răci, mai accentuat în 3 și 4 decembrie, când se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 1…2 grade și minime de -5…-4 grade. Până spre finalul primei decade a lunii decembrie (10 decembrie) valorile termice estimate vor fi apropiate de mediile multianuale, cu maxime în medie de 3…4
grade și minime în jur de -2 grade. Vor fi precipitații pe arii extinse spre finalul primei săptămâni de prognoză (30 noiembrie – 3 decembrie), iar, mai ales pe 30 noiembrie, vor fi posibile și cantități însemnate. Ulterior, probabilitatea pentru precipitații va fi mai redusă, urmând să crească după data de 8 decembrie.
În Transilvania, în primele zile ale intervalului temperatura va scădea, vremea urmând să devină rece pentru sfârșitul lunii noiembrie. Media temperaturilor maxime va fi de 2…3 grade, iar a celor minime de -5…-2 grade, cu posibilitatea înregistrării unor valori termice mai scăzute în noaptea de miercuri spre joi (29/30 noiembrie), în depresiunile din estul regiunii. În data de 30 noiembrie se va încălzi ușor, astfel încât media regională a temperaturilor maxime va ajunge la 6 grade, iar a celor minime se va situa în jurul valorii de 1 grad. Răcirea treptată estimată după data de 2 decembrie se va concretiza în temperaturi maxime, în medie, de 0…2 grade și minime ce vor coborî în a doua săptămână la -6…-4 grade.
Vor fi precipitații local însemnate cantitativ în primele două zile și în intervalul 30 noiembrie – 3 decembrie. Ulterior probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă, urmând să crească ușor după 8 decembrie.
În Maramureș, până în 2 decembrie se vor înregistra temperaturi maxime, în medie regională, de 3…4 grade și minime de -4…-2 grade. Doar în ziua de 30 noiembrie se va produce o ușoară încălzire, ce se va materializa prin valori de temperatură maxime de 6…7 grade și minime de 1….2 grade. După 3 decembrie este prognozată o răcire a vremii, astfel încât media temperaturilor maxime va scădea spre 0 grade în ziua de 4 decembrie, iar ulterior, până spre finalul intervalului, va fi de 1…2 grade. Temperaturile minime vor fi în jur de -3 grade, cu posibilitatea înregistrării unor temperaturi mai scăzute în intervalul 5-7 decembrie. Vor mai fi precipitații în prima zi și în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie. Ulterior probabilitatea pentru precipitații va fi redusă, urmând să crească spre finalul intervalului.
În Moldova, intervalul va debuta cu un proces de răcire, ce va însemna maxime la nivelul regiunii de 2…4 grade și minime de -1…0 grade. La mijlocul săptămânii (în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie) vremea se va încălzi ușor, astfel media regională a temperaturilor maxime va urca la 6…8 grade, iar minimele din dimineața zilei de 1 decembrie vor fi în jur de 4 grade. Dupa data de 2 decembrie, temperatura va fi în scădere, astfel că media valorilor maxime va fi de 2…4 grade, iar a celor minime de -4…-2 grade, caracterizând un regim termic apropiat de cel normal pentru începutul lunii decembrie.
Vor fi precipitații însemnate cantitativ în primele două zile și în intervalul 30 noiembrie – 3 decembrie. Ulterior probabilitatea pentru precipitații va fi redusă, urmând să crească ușor după 8 decembrie.
În Dobrogea, la începutul primei săptămâni vremea se va răci, astfel că media maximelor se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar a minimelor va fi de 2…3 grade. Apoi, temperatura aerului va fi în creștere și, în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie, valorile diurne vor oscila în jurul a 13 grade, iar cele nocturne vor fi de 9…10 grade. Dupa data de 02 decembrie, vremea se va răci din nou, iar în cea de-a doua săptămână media valorilor maxime va fi de 6…8 grade, iar a celor minime de 0…3 grade.
Vor fi ploi mai însemnate cantitativ în primele două zile, dar și în intervalul 30 noiembrie – 03 decembrie. În a doua jumătate a intervalului, probabilitatea pentru precipitații va fi în general redusă.
În Muntenia, în primele două zile ale intervalului, temperatura aerului va fi în scădere până la valori ale maximelor, în medie regională, ce se vor situa în jurul a 5 grade. Minimele termice vor fi în scădere până spre mijlocul acestei săptămâni, când media acestora va fi de -3…-2 grade. Apoi, până în data de 1 decembrie vremea se va încălzi, media valorilor diurne va fi în jurul a 9 grade, iar a celor nocturne va fi de 7 grade. Ulterior, temperatura va fi din nou în scădere, iar, în a doua jumătate a intervalului, media maximelor va fi de 5…6 grade, iar a minimelor de -3…-1 grad.
Precipitații însemnate cantitativ vor fi în primele două zile, dar și în intervalul 30 noiembrie – 03 decembrie. Probabilitatea pentru precipitații va fi redusă în a doua săptămână, cu tendință de creștere după data de 8 decembrie.
În Oltenia, variațiile temperaturilor maxime nu vor fi semnificative pe întreg parcursul intervalului de prognoză. Până spre sfârșitul primei săptămâni maximele termice vor fi, în medie regională, de 5…7 grade, apoi va surveni o ușoară scădere a temperaturii, iar în a doua jumătate a intervalului media regională a valorilor diurne va fi de 3…5 grade. Temperaturile minime vor fi în scădere până la mijlocul primei săptămâni, când se vor înregistra valori în jurul a -2 grade. Apoi va fi o creștere a valorilor nocturne și, până la sfârșitul primei săptămâni, acestea vor fi, în medie, de 1…4 grade. La începutul celei de-a doua săptămâni, minimele vor marca o scădere ușoară până la medii de -4…-2 grade.
Precipitații însemnate cantitativ vor fi în primele două zile ale intervalului de anticipație, dar și în perioada 30 noiembrie – 03 decembrie. Probabilitatea pentru precipitații va fi în creștere spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni.
La munte, intervalul va debuta cu o medie a valorilor maxime în jurul a -2 grade, iar a celor minime de -7…-6 grade. Apoi, vremea se va încăzi ușor, în zilele de 29 și 30 noiembrie se va înregistra o medie a valorilor maxime de 1…3 grade, iar în dimineața de 1 decembrie media minimelor va fi în jur de -3 grade. După acest interval, temperatura aerului va fi în scădere, astfel că la începutul celei de-a doua săptămâni, media valorilor diurne va fi de -6…-4 grade, iar a celor nocturne de -10…-8 grade. Până la sfârșitul intervalului, temperatura va avea tendința de creștere ușoară până la medii ale maximelor de -2 grade și ale minimelor de -6 grade.
Vor fi ninsori abundente, mai ales în Carpații Meridionali și Orientali, în primele două zile ale intervalului, iar în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie sunt de așteptat precipitații local însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru precipitații va fi în creștere după data de 8 decembrie.
sursa:stirileprotv.ro