Obiceiuri de Crăciun
Publicat de Puiu Vulea, 25 decembrie 2017, 07:00
În dimineața de Crăciun, tradiția spune că ar fi bine să ne spălăm cu apă curată în care să punem o monedă de argint. În acest mod, vom fi curați tot anul, la fel ca argintul, și feriți de boli.
Una dintre cele mai îndrăgite tradiții de Crăciun este mersul cu colindul. În prima zi de Crăciun, colindătorii merg din casă în casă cu steaua în mână și le vestesc oamenilor nașterea lui Iisus, prin cântece și poezii. Conform datinilor străbune, este de bun augur să primim colindătorii, deoarece aceștia aduc belșug, fertilitate și sănătate prin urările făcute. Aceștia se întâmpină cu cozonaci, turtă dulce, bomboane, mere, nuci, covrigi și vin, însă, în anumite zone li se oferă și bani. Se spune că acela care nu le deschide poarta colindătorilor va avea parte de un an neroditor și de ghinioane în casă, cauzate de zgârcenia de care a dat dovadă.
De Crăciun nu se dă cu mătura, nu se spală rufe şi nu se dă nimic cu împrumut. Cei care au animale şi păsări în gospodărie obişnuiesc să le dea mâncare pe săturate şi o bucată de aluat dospit, despre care se spune că le-ar feri de boli.
De Crăciun nu este bine să te bați cu nimeni, nici măcar în joacă, nu trebuie să plângi sau să te plângi, altfel tot anul viitor va fi plin de tristețe. Dacă vrei să îți meargă bine în dragoste, nu uita să te săruți cu persoana dragă, sub ramura de vâsc.