2017, al doilea cel mai cald an din istoria înregistrărilor meteorologice
Publicat de Cosmin Meca, 5 ianuarie 2018, 12:00
2017 a fost al doilea cel mai cald an din istoria înregistrărilor meteorologice, potrivit programului Uniunii Europene de monitorizare a schimbărilor climatice, Copernicus. Media temperaturilor la nivel global a fost, anul trecut, de 14,7 grade Celsius. Conform raportului Copernicus, 2017 a fost uşor mai răcoros decât 2016 – considerat cel mai fierbinte an de când se fac măsurători.
Oamenii de ştiinţă susţin că schimbările climatice sunt parte a unei tendinţe de încălzire a planetei pe termen lung, determinată de gazele cu efect de seră emise în atmosferă în urma activităţilor umane.
În Arctica, stratul de gheaţă a scăzut, la Polul Nord gheţarii de topesc, în timp ce sudul Europei a fost intens afectat de secetă, de la sfârşitul primăverii şi până în lunile de toamnă. Aceste condiţii au dus la lipsa apei în multe zone şi au facilitat incendiile de vegetaţie pe aproape întreaga coastă europeană a Mediteranei.
Organizaţia Meteorologică Mondială va publica, la rândul său, un raport privind temperaturile înregistrate în 2017, peste aproximativ două săptămâni.