Orașul din România în care vacile maidaneze mor de foame: „Le dăm pâine, dar abia merg pe picioare”
Publicat de Cosmin Meca, 25 ianuarie 2018, 10:44
Scene dezolante în oraşul Lupeni, unde trăiesc vaci maidaneze. Bietele animale umblă libere printre blocuri, de ani de zile, însă acum, odată cu lăsarea gerului, se strâng la tomberoanele de gunoi, singura lor sursă de hrană.
Stăpânul le-a abandonat, iar amenzile pe care le-a primit nu l-au făcut să-şi schimbe atitudinea.
Vacile maidaneze au fost văzute pentru prima dată printre blocuri în urmă cu trei ierni. Erau doar câteva, dar între timp şeptelul a crescut. Cel mai greu le este iarna, când sunt minus 10 -15 grade. Când şi când unora li se face milă de ele.
Localnic: „Noi, eu cu nevastă-mea, ne-am dus şi am adus fân de acasă, a fătat o văcuţă aici în zăpadă. Le dăm pâine, dar rabdă de foame, de sete, de abia merg pe picioare de slabe ce sunt.”
Localnică: „Tremură de frig noaptea şi nu am absolut nimic ce să mănânce că vedeţi, e zăpadă, şi nici la gunoaie nu au ce să mănânce, ieri am văzut unul mânca coji de portocale.”
Localnic: „Primăria nu se interesează, săracele stau prin frig, trebuie să le strângă odată, adună-le!”
Unele dintre vaci poartă crotaliu, semn că au un proprietar. Acesta a fost identificat de autorităţi de mai mult timp care l-au amendat cu peste 100.000 de lei. Omul nu da însă socoteală nimănui şi continuă să îşi lase animalele libere, chiar dacă tot oraşul îi cere să şi le ţină acasă.
Localnică: „În urma sesizărilor pe care le-am făcut eu, am primit răspuns din mai multe părţi, Poliţie, Primărie, Consiliul Județean, APIA, am făcut la cele două comisii din Parlament – şi concluzia – concluzia o vedeţi pe stradă.”
Lucian Răsmeriță, primar Lupeni: „El plăteşte în fiecare lună în jur de 700 de lei, i se pune oprire pe salariu, banii intră la Primărie, dar până va ajunge să plătească această sumă vor trece mulţi ani.”
Acum, autorităţile locale vor să amenajeze un spaţiu în care vacile ar urma să fie duse după ce vor fi luate de pe străzi.
Acestea vor rămâne aici 5 zile, după care, dacă proprietarul nu vine să le răscumpere – pentru o sumă cuprinsă între 100 şi 500 de lei -, primăria va putea să le scoată la licitaţie. Dacă nu se găseşte cineva interesat de soarta lor, animalele ar putea ajunge la abator.
sursa: stirileprotv.ro