Ce au descoperit doi jurnaliști după ce s-au uitat o săptămână la televiziunea de propagandă din Coreea de Nord
Publicat de Cosmin Meca, 2 februarie 2018, 10:32
Doi jurnaliști de la ABC News au făcut un experiment, uitându-se timp de o săptămână numai la postul de televiziune oficial al regimului de la Phenian, pentru a descoperi ce informații li se furnizează cetățenilor nord-coreeni.
Cei doi au petrecut o săptămână în capitala sud-coreeană Seoul, timp în care au decis să se uite doar la canalul oficial de propagandă al Phenianului. Experimentul celor doi a început de 22 ianuarie, iar primul lucru pe care l-au văzut au fost imagini cu „Îndrăgitul Lider” (Kim Jong-il) și cu „Mărețul” său tată (Kim Ir-sen).
Astfel, ei și-au instalat o antenă specială, pentru a recepta posturile respective, însă locuitorii sud-coreeni nu au acces la aceste posturi TV. Concluziile lor sunt surprinzătoare.
Nu există ghiduri TV în Coreea de Nord
Televiziunea Coreeană Centrală (KCTV) este cel mai activ post de televiziune care poate fi urmărit în Coreea de Nord, iar transmisiunile au loc în fiecare zi, timp de șapte ore. Oamenii mai pot urmării și alte posturi, precum Mansudae TV și Televiziunea Culturală și Educativă, dar acestea emit doar câteva ore, din cauza lipsei de electricitate, dar și din motive economice, a explicat An Chan-il, dizident nord-coreean și șeful Institutului Global pentru studii nord-coreene.
Prima emisiune de pe postul KCTV începe la ora locală 15.00, când se anunță programul zilei. De două ori pe zi, oamenii află știrile zilei, însă lungimea jurnalelor variază în funcție de numărul de evenimente care au loc într-o zi. Totodată, postul difuzează filme documentare, rapoarte de la inspecțiile în fabricile deschise de curând, desene animate pentru copii și unele filme drepre artă. Cu recurență, telespectatorii văd portetizări eroice ale membrilor dinastiei Kim.
„Nu le pasă de preferințele telespectatorilor, pentru că televiziunea KCTV nu are competiție”,a mai spus An Chan-il.
Totodată, televiziunea le prezintă cetățenilor cele mai noi dezvoltări tehnologice. Biletinele de știri urmează un tipar: mai întâi îl laudă pe liderul Kim Jong-un, subliniind cum comunitatea internațională îi arată respect „Marelui Lider.” După aceea, Statele Unite sunt criticate timp de aproximativ șase minute săptămânal. Timp de șapte minute, nord-coreenii află despre fermele colective și despre tonele de produse pe care le vor cultiva. Timp de 13 minute, televiziunea difuzează știri despre fabrici din țară.
Astfel, prezentatoarea TV laudă fabricile care au realizat producții record, iar muncitorii vorbesc despre cum nu fac altceva decât să urmeze directivele lui Kim Jong-un, care de Anul Nou a cerut reformarea economiei.
Coreea de Nord e numărul unu
Pentru un cetățean care trăiește la Phenian, Coreea de Nord dă impresia unei națiuni prospere, consideră jurnaliștii ABC News. De exemplu, televiziunea relatează că nicio persoană nu suferă de foame, iar că drepturile individuale le sunt respectate cetățenilor nord-coreeni. Un telespectator de peste hotare recunoaște, însă, că aceste știri sunt false, întrucât comunitatea internațională a condamnat Coreea de Nord pentru că încalcă drepturile oamenilor.
„Când televiziunea relatează că productivitatea crește, există șanse mari ca știrile să fie fabricate. Ei relatează ceea ce Kim vrea să audă”, a mai spus expertul nord-coreean care trăiește la Seoul.
Jurnaliștii atrag atenția că televiziunea urmărește ca oamenii de rând să respecte sistemul socialist și să nu își piardă încrederea în Kim Jong-un.
„Să luptăm împotriva imperialismului. Sistemul nostru măreț a dus la prosperitatea națiunii”, se poate auzi, frecvent, la televizor.
Mai mult de atât, nord-coreenii află de la televizor că în nicio țară nu se trăiește mai bine ca în Coreea de Nord. De exemplu, Coreea de Sud este descrisă drept „trădătoare”, iar președintele american Donald Trump drept un „nebun”. Într-o transmisiune, prezentatoarea TV a acuzat Statele Unite că stârnește tensiuni în regiune. Într-un alt buletin de știri, prezentatoarea afirmă că „jocurile de răbzoi ale Statelor Unite și forțele nucleare strategice vor fi însoțite de o catastrofă ireversibilă.”
Totodată, în transmisiunile TV, Coreea de Nord este prezentată ca o victimă. De exemplu, statul nord-coreean e ilustrat ca un liceean care stă singur să lupte împotriva bătăușului școlii, reprezentat de Statele Unite. În filmele documentare, alte țări sunt descrise ca inamicii care vor să distrugă sistemul comunist.
Într-un buletin de știri de săptămâna trecută, prezentatoarea TV a vorbit timp de 15 minute despre cum Statele Unite ar fi o amenințare pentru relațiile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, în contextul în care cele două țări s-au întâlnit pentru a discuta despre Jocurile Olimpice de Iarnă, care vor avea loc în lua februarie în orașul sud-coreean Pyeongchang. Astfel, prezentatoarea a descris puterea nucleară a Phenianului drept o măsură menită „să țină sub control intervențiile repetate ale Statelor Unite.”
Atunci când nu există relatări conform cărora liderii internaționali l-ar lăuda pe Kim Jong-un, televiziunea prezintă tragedii care au loc în jurul lumii. De exemplu, KCTV a prezentat o știre despre oamenii care protestează în Statele Unite împotriva președintelui Donald Trump.
„Oamenii din multe țări au murit din cauza unui virus cu risc sporit. Cetățenii din țări precum China, Hong-Kong, Macao, Pakistan, Irlanda, Japonia, Canada, Albania, Germania, SUA și Tunisia au avut de suferit din cauza acestei boli”, a relatat televiziunea.
Într-o altă zi, prezentatoarea a vorbit despre o furtună puternică în Germania. Totodată, nord-coreenii află de la televizor că multe țări suferă din cauza războaielor și ale oficialilor guvernamentali corupți. Astfel, nord-coreenilor li se induce ideea că alte țări sunt niște locuri în care este dificil de trăit și că ar trebui să aprecizeze norocul de a se fi născut în Coreea de Nord.
Reclamele, înlocuite cu cântece de propagandă
Întrucât nu există reclame între programele de televiziune, în pauze se difuzează muzică de propagandă, cântate de artiști nord-coreeni talentați, au constatat jurnaliștii.
De exemplu, într-un videoclip al melodiei „Apără Partidul Central cu viața” sunt portretizate scene militare și steagul național, iar oamenii sunt încurajați să se sacrifice pentru protejarea partidului. Versurile sunt scurte și afișate pe ecran, iar linia melodică este una plăcută, ușor de reținut, făcându-i pe telespectatori să le fredoneze. Totodată, versurile sunt însoțite de scene din natură sau din capitala Phenian, iar oamenii din videoclipuri zâmbesc și le fac cu mâna telespectatorilor.
Desene animate de propagandă
Televiziunea nu exclude nici programele de propagandă pentru copii, difuzate zilnic, pentru jumătate de oră. Acestea sunt, de cele mai multe ori, educative și îi învață pe copii să se preocupe de igiena personală. Cu toate acestea, cele mai multe au scop politic, pentru a-i încuraja pe oameni să depună toate eforturile ca să realizeze planurile anunțate de Kim Jong-un în discursul de Anul Nou.
Sursa: stirileprotv.ro