Miliarde de dolari pierdute în câteva ore. Bursele din SUA și Asia s-au prăbușit
Publicat de Cosmin Meca, 6 februarie 2018, 09:47
Principalii indici ai bursei de pe Wall Street, Dow Jones Industrial Average şi S&P 500 Index, au înregistrat în timpul şedinţei de tranzacţionare de luni cel mai semnificativ declin din 2011.
Declinul vine în condiţiile în care investitorii estimează că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile după ce randamentul la obligaţiunile de stat pe 10 ani a atins cea mai ridicată valoare din ultimii patru ani, informează Bloomberg, preluat de Agerpres.
Mai mult, indicele Dow Jones a scăzut până la 1.597,08 puncte, cel mai redus nivel înregistrat vreodată.
Indicele Dow Jones s-a depreciat până la finalul şedinţei de luni cu 4,60%, ajungând la valoarea de 24.345,75 puncte, în scădere cu 1.175,21 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, în timp ce indicele S&P 500 a scăzut cu 4,10%, la 2.648,94 puncte, iar indicele Nasdaq Composite Index a înregistrat un declin de 3,78%, la 6.967,53 puncte.
Turbulenţele de luni au coincis cu instalarea noului preşedinte ale Fed, Jerome Powell, care a dat asigurări că sistemul financiar american este „mai solid şi mai rezistent” decât înainte de criza financiară globală.
Volatilitatea s-a extins şi pe pieţele din Asia, indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong şi indicele Shanghai Composite Index al Bursei din Shanghai înregistrau marţi un declin de 3,24% şi, respectiv, de 2%, în timp ce indicele principal Nikkei-225 al Bursei japoneze a scăzut cu 5,26%, la 21.487,87 puncte. În Australia, indicele S&P/ASX200 s-a depreciat cu 2,74% în prima oră a şedinţei de tranzacţionare de marţi.
Indicele MSCI, care monitorizează pieţele din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a înregistrat un declin de 2%, cel mai semnificativ din 2016.
„Este o îndelung aşteptată corecţie, determinată de temerile investitorilor că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile. Declinul ar putea continua o perioadă, până când valoarea acţiunilor va ajunge la un nivel relativ atractiv”, a afirmat Ben Kwong, analist în Hong Kong.
„Apreciem ca normală valoarea vânzărilor la burse, dar viteza cu care se realizează nu este normală”, a apreciat Michael Purves, analist la Weeden & Co în New York.
sursa: incont.stirileprotv.ro