Ziua Mondială a Radioului
Publicat de Cosmin Meca, 13 februarie 2020, 14:00
Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită la 13 februarie, marchează prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite, în 1946. Atunci, în 1946, lumea nu uitase încă traumele războiului și era dornică de cooperare și înṭelegere. Pe lângă conotațiile sale simbolice, Ziua Radioului are și un scop practic, acela de a încuraja accesul la informație prin intermediul posturilor de radio de pe întreg globul. 13 februarie este totodată un semn de apreciere pentru oamenii de știință care au contribuit la dezvoltarea acestui influent mijloc de informare și cultură, începând cu Guglielmo Marconi, Nikola Tesla și Reginald Fessenden – primul care a transmis un mesaj vocal prin undele radio, în 1900.
Obiectivele acestei zile sunt orientate spre conștientizarea marelui public și a mass-mediei asupra importanței radioului, spre încurajarea factorilor de decizie pentru facilitarea accesului la informații prin intermediul radio, spre creșterea și dezvoltarea rețelelor de transmisie și spre cooperarea internațională între radiodifuzori. Ideea celebrării Zilei Mondiale a Radioului a venit din partea Academiei Spaniole de Radio. Delegația Permanentă a Spaniei la UNESCO a prezentat în mod oficial propunerea la cea de a 187-a sesiune a Comitetului Executiv, din septembrie 2011. La 3 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a 36-a Conferințe generale a UNESCO, a fost aprobată înființarea Zilei Mondiale a Radioului.
În condiţiile apariţiei noilor tehnologii, radioul rămâne cea mai accesibilă platformă, un mijloc puternic de comunicare care are costuri scăzute, dar care poate obţine cea mai mare audienţă. Radioul poate pătrunde în comunităţile izolate şi poate fi accesibil populaţiilor marginalizate, care nu dispun de alte resurse tehnologice. Este un instrument al educaţiei, al libertăţii de expresie şi al dezbaterii publice. În plus, radioul continuă să joace un rol important în comunicaţiile de urgenţă şi în acţiunile de ajutorare în situaţii de dezastre. Cu toate acestea, se estimează că aproximativ un miliard de oameni nu au încă acces la radio.
În România, în ianuarie 1928, s-a născut Societatea de Difuziune Radiotelefonică. Primele emisiuni de radio au avut loc pe 1 noiembrie 1928, dată la care se inaugura Postul Naţional de Radio din România. „Alo, Alo aici Radio Bucureşti, România” au fost primele cuvinte rostite de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei româneşti, după care a urmat un recital de versuri compuse de Horia Furtună în care Radioul românesc era definit „Un suflet nou”.