Home » Evenimente » „Obiceiuri și tradiții comune de Mărțișor” la Biblioteca Aman
„Obiceiuri și tradiții comune de Mărțișor” la Biblioteca Aman
Publicat de Puiu Vulea,
2 martie 2018, 21:02 / actualizat: 5 martie 2018, 9:17
Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, alături de Lectoratul de Limbă Bulgară din cadrul Facultății de Litere a Universitatății din Craiova organizează luni, 5 martie 2018, începând cu ora 12.00, acțiunile cu titlul “Obiceiuri și tradiții comune de Mărțișor”, prezentare și expoziție de carte, respectiv susținerea comunicării “Rolul României în eliberarea Bulgariei – 3 martie, Ziua Națională a Bulgariei”.
Mărțișorul, ca tradiție populară, este împărtășit și perpetuat de România și Bulgaria din vremuri ancestrale. Etnologii presupun că prezenţa acestei tradiţii atât la români cât şi la bulgarii contemporani se datorează substratului comun tracic. Originile sărbătorii mărţişorului nu sunt cunoscute exact, pierzându-se în negura vremurilor, dar prezenţa și marcarea sa atât la români cât şi la bulgari (cu numele de Marteniţa – Мартеница) își găsesc explicația în substratul tracic comun. Se mai consideră, de asemenea, că sărbătoarea mărţişorului a apărut în vremea Imperiului Roman, atunci când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era nu doar zeul războiului, ci şi al fertilităţii şi vegetaţiei. Această dualitate este ilustrată de chiar culorile mărţişorului, albul însemnând pace, iar roşul — război. Sărbătoarea mărţişorului se poate întâlni, în zona Balcanilor, la Aromâni şi Megleno-Români, precum şi în Macedonia şi Albania.
Prin cea de-a doua acțiune, organizată cu ocazia Zilei Naționale a Bulgariei, eveniment serbat în data de 3 martie, vor fi subliniate conexiunile româno-bulgare anterioare Războiului ruso-româno-turc (1877-1878), dar și contactele și colaborările stabilite între cele două popoare în cadrul războiului care avea să aducă independența, pentru România, și autonomia, pentru Bulgaria. Semnificația zilei de 3 martie are profunde reverberații istorice, momentul reprezentând semnarea Tratatului de la San Stefano (3 martie 1878), acord în baza căruia, între altele, se consfințea apariția unui nou stat modern pe harta Europei – Bulgaria Mare. Deși amendate substanțial prin textul Tratatului de la Berlin (13 iulie 1878), prevederile care au făcut posibilă apariția Bulgariei ca stat autonom au fost păstrate, deschizându-se astfel drumul spre independența națională dobândită în 1908.
Evenimentul se va desfășura la Centrul Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj-Vratsa începând cu ora 12:00.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.