Azi despre ieri – 15 martie 2018
Publicat de Cosmin Meca, 15 martie 2018, 02:03 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 19:00
Joi, 15 martie
Zile trecute – 73
Zile rămase – 292
Soarele răsare – 06.28
Soarele apune – 18.22
Zodia – Peşti
Calendar ortodox – Sf. Mc. Agapie, Plisie și Timolau
Calendar catolic – Sf. Luiza de Marillac, clg.
Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor a fost proclamată și prin Rezoluția nr. 39/248 din 1985 a Adunării Generale a ONU, intitulată „Principiile directoare pentru protecția consumatorilor”. Potrivit rezoluției ONU, consumatorul trebuie protejat de pericolul de a achiziționa produse ce îi pot afecta viața, sănătatea, siguranța. Drepturile consumatorului sunt de a alege, de a fi informat, de a nu fi înșelat, dreptul de a fi despăgubit și dreptul de asociere. Pentru prețul pe care l-a achitat în condiții contractuale bine definite, cumpărătorul trebuie să beneficieze de serviciul pe care l-a achiziționat.
Ungaria – Ziua Naţională
-44 î.Hr. – Împăratul roman Iulius Caesar este asasinat de Gaius Trebonius, Decimus Brutus, Marcus Brutus, Gaius Cassius Longinus şi alţi câţiva senatori romani. Cezar a primit 23 de lovituri (conform altora chiar 35), care erau între superficiale și mortale și, ironia soartei, s-a prăbușit la picioarele unei statui a fostului său prieten, devenit rival, Pompei cel Mare. Pompei fusese recent deificat de către Senat, unele relatări spunând că Cezar s-a rugat la Pompei în timp ce murea. Ultimele sale cuvinte au fost relatate în diferite feluri, precum:„Chiar și tu, fiul meu?” , „Și tu, Brutus, fiul meu!”, „Chiar (și) tu, Brutus?”. Se speculează că Marcus Brutus era fiul nelegitim al lui Cezar, din moment ce acesta avusese o aventură cu Servilla Caepionis, mama lui Brutus; însă Cezar avea doar cincisprezece ani la data nașterii lui Brutus.
-1493 – Cristofor Columb se întoarce în Spania după prima sa călătorie în America.
-1876 – A apărut, la București, ziarul „Timpul”, organul de presă al Partidului Conservator, la care au lucrat Mihai Eminescu, Ioan Slavici și I.L. Caragiale.
-1882 – A fost fondat clubul de fotbal F.C. Liverpool.
-1892 – Jesse Reno a patentat prima scară rulantă din lume, la New York.
-1899 – Premiera piesei istorice „Cezar și Cleopatra”, de George Bernard Shaw.
-1906 – A fost înfiinţată Compania Rolls-Royce, marca-simbol a Marii Britanii.
-1908 – A avut loc, la Paris, prima audiţie a „Rapsodiei spaniole” de Maurice Ravel.
-1915 – A avut loc, la București, prima audiție a „Simfoniei a II-a în La major op. 17”, de George Enescu.
-1916 – Președintele Woodrow Wilson trimite 4.800 trupe americane peste granița SUA-Mexico pentru urmărirea lui Pancho Villa.
-1937 – A murit H. P. Lovecraft, scriitor american considerat unul dintre părinţii literaturii fantastice a începutului de secol XX.
-1939 – Ca urmare a intrării trupelor hitleriste în Cehoslovacia, în România s-a decretat mobilizarea generală. Pe întreg teritoriul României au avut loc manifestaţii în sprijinul Cehoslovaciei.
-1964 – Echipa de handbal masculin a României a câştigat campionatul mondial din Cehoslovacia după ce a învins în finală echipa Suediei cu scorul de 25-22 şi a devenit pentru a două oară campioană mondială.
-1975 – A murit, la vârsta de 69 de ani, din cauza unei pneumonii, armatorul grec Aristotel Onassis. Conform testamentului, fiica sa Christina a moștenit 55% din averea Onassis, în timp ce restul de 45% au fost folosiți pentru „Funfația Alexander S. Onassis” înființată în memoria fiului său Alexander Onassis. Această parte de 45% ar fi fost cea pe care fiul său ar fi moștenit-o dacă nu ar fi decedat în 1973. Jacqueline Kennedy se pare că ar fi primit o sumă declarată de circa 10.000.000$ (26 milioane conform altor surse), sumă ce a fost negociată de fostul ei cumnat, Teddy Kennedy (această sumă va crește mai târziu la câteva sute de milioane sub îndrumarea financiară a lui Maurice Tempelsman, omul ce i-a fost alături până la moarte). Partea Christinei din averea Onassis a trecut între timp în posesia Athinei Onassis, singurul ei copil, făcând din ea una din cele mai bogate femei din lume.
-1991 – A luat fiinţă Fundaţia Europeană „Nicolae Titulescu” cu scopul de a onora memoria marelui diplomat român, de a stimula şi întreţine interesul pentru viaţa şi activitatea diplomatică a lui Nicolae Titulescu.
-1996 – ONU a lansat un proiect pentru salvarea Africii de subdezvoltare prin acordarea a 25 miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani și mobilizarea agențiilor împotriva sărăciei și maladiilor. Proiectul „Inițiativa specială privind Africa”.
-1999 – Au fost retrase din circulaţie bancnotele cu valoarea nominală de 1.000 şi 5.000 de lei, emisiunile 1991-1993.
-2007 – Grupul american Microsoft a preluat Tellme Networks, specializată în tehnologia de recunoaştere vocală, pentru a extinde prezenţa principalului producător mondial de software pe segmentul comunicaţiilor şi al căutării de informaţie prin intermediul telefoanelor mobile.
-2011 – Regele Bahrainului, Hamab bin Isa Al Khalifa, declară stare de urgență timp de trei luni în urma protestelor din Bahrain din 2011.
Foto: Octavian Dobrișan
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.