Ziua Internaţională a Fericirii
Publicat de Cosmin Meca, 20 martie 2018, 08:00
Ziua Internațională a Fericirii (International Day of Happiness) este celebrată la 20 martie, ea fiind proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 66/281 din 12 iulie 2012. „Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale ființei umane”, subliniază Adunarea ONU în Rezoluția adoptată prin consens. Documentul propune celor 193 de țări membre să celebreze această zi „în manieră potrivită, în special prin activități educative” și să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor.
Iniţiativa de a marca o zi internaţională a fericirii i-a aparţinut lui Jayme Illien, consilier în cadrul ONU şi membru al organizaţiei „Economişti pentru pace şi Securitate”, un ONG afiliat ONU. Unul din scopurile fundamentale ale zilei propuse de Jayme Illien este de a atrage atenţia asupra unuia din marile mituri ale lumii contemporane, acela că fericirea umană creşte proporţional cu succesul economic sau cu produsul intern brut al ţărilor.
Există zece chei spre o viaţă mai fericită. Prima este generozitatea, care nu se rezumă doar la oferirea de obiecte materiale, ci şi la timp şi atenţie.
O a doua cheie, o consecinţă a celei dintâi, este apropierea de oameni, stabilirea de relaţii sociale solide, de încredere.
Pe locul al treilea se situează sportul, mişcarea, menţinerea unui corp tonifiat şi sănătos contând enorm pentru atingerea satisfacţiei de viaţă.
Curiozitatea, dorinţa de a afla lucruri noi despre lumea înconjurătoare este o cale sigură dacă nu întotdeauna spre informaţii plăcute, cel puţin spre mai puţine surprize neplăcute. A încerca mereu lucruri noi este o altă cheie spre fericire.
Cea de-a şasea cheie spre fericire este stabilirea unor scopuri, ţeluri relevante în viaţă. Stăruinţa, puterea de a trece peste neplăceri este un alt secret spre un trai fericit.
Fericirea nu poate fi atinsă în totalitate fără o viaţă emoţională împlinită şi nici fără a putea să accepţi cine eşti cu adevărat. În sfârşit, apartenenţa la ceva mai mare decât propria persoană, precum religia sau întemeierea unei familii, poate fi o condiţie pentru o existenţă fericită, în opinia autoarei britanice.
Sursa: agepres.ro