Proiect de lege: medicii i-ar putea lăsa pe șoferi fără permisul de conducere
Publicat de Cosmin Meca, 17 iunie 2018, 10:02
Medicii vor putea decide, în curând, dacă un şofer poate să mai conducă sau nu pe drumurile publice.
Un proiect de lege care schimbă Codul Rutier spune că orice doctor care vă consultă și observă că aveți o problemă de sănătate care vă împiedică să șofați în siguranță este obligat să vă trimită la un control suplimentar şi să anunţe poliţia.
Apoi, în 30 de zile rămâneţi fără permis, dacă nu aduceţi dovada că sunteţi apt medical. În prezent, procedura este stufoasă şi durează luni de zile.
După ce un şofer obţine permisul de conducere, mai este verificat medical o dată la 10 ani, când expiră documentul.
Șofer: ”În special persoanele mai în vârstă, chiar nu mai sunt apte toate. Îţi dai seama că fac tot felul de greşeli în trafic, reflexele nu mai sunt la fel.”
Legea actuală spune că medicul de familie ar trebui să vă trimită la un control, dacă a constatat că aveţi o problemă de sănătate gravă, şi să anunţe poliţia, care la rândul ei să ceară analize. Apoi, trebuie să apeleze la instanţa de judecată ca să vă suspende permisul.
Medic de familie: “Nu există o procedură, este foarte complicat. Eu nu ştiu câţi din pacienţii mei au permis, câţi vor să se controleze.”
Iar pentru medici este şi mai complicat, pentru că lista de afecţiuni e mare şi destul de vagă. Ei speră ca prin modificările aduse, bolile identificate ca periculoase pentru conducătorii auto să fie mai explicit prezentate.
Cătălin Codescu, președintele Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație din România: “Sunt foarte mulţi posesori de drept de a conduce care în timp îşi pierd capacitatea de a conduce, în urma unor evenimente traumatice severe. Din cât cunoaştem noi, sunt foarte puține cazuri în care prin această procedură s-a întrerupt posibilitatea de a conduce a unui şofer.”
O propunere de modificare a Codului Rutier prevede ca toţi medicii, indiferent de specialitate, să fie obligaţi să trimită la controale suplimentare pacienţii, dacă descoperă că aceştia au boli care îi pot împiedica să conducă. Iar clinicile de specialitate trebuie apoi să comunice rezultatele în cel mult 15 zile.
În cazul în care un şofer nu merge la controalele la care a fost trimis de medic, acesta riscă să rămână fără permisul de conducere. Este posibil fiindcă medicul care a făcut trimiterea este obligat să anunţe poliţia în cazul în care nu primeşte rezultatele controalelor în cel mult 30 de zile.
Şoferul va primi permisul înapoi, doar dacă problemele de sănătate se vor remedia. Această propunere este discutată în prezent în Camera Deputaţilor.
sursa: stirileprotv.ro