Azi despre ieri – 14 iulie 2018
Publicat de Cosmin Meca, 14 iulie 2018, 02:03 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 19:00
Sâmbătă, 14 iulie
Zile trecute – 194
Zile rămase – 171
Soarele răsare – 05.45
Soarele apune – 20.58
Zodia – Rac
Calendar ortodox – Sf. Ap. Achila, Sf. Mc. Iust şi Iraclie; Sf. Cuv. Nicodim Aghioritul
Calendar catolic – Sf. Camil de Lellis, pr.*
România – Ziua Transmisioniştilor Militari. La 14 iulie 1873, principele Carol a semnat Înaltul Decret nr. 1303, prin care s-a aprobat înființarea unei secții de telegrafie în cadrul Batalionului de geniu al armatei române, marcând astfel apariția transmisiunilor militare. Secția de telegrafie era formată din: 1 șef de secție, 15 manipulatori, șefi de ateliere și 30 de lucrători telegrafiști. / Franţa – Sărbătoare naţională (Ziua căderii Bastiliei – 1789)
-1223 – Ludovic al VIII-lea devine rege al Franței după moartea tatălui său, Filip al II-lea.
-1456 – Are loc lupta de la Salankemen (pe Dunăre) când flota lui Iancu de Hunedoara înfrânge flota turcă şi reuşeşte să trimită ajutoare (trupe, arme, alimente) celor asediaţi la Belgrad.
-1582 – A apărut „Palia de la Orăştie” – prima traducere românească a vechilor cărţi biblice „Geneza” şi „Exodul”, tipărită la Orăştie de meşterul-tipograf Şerban, fiul diaconului Coresi, şi diaconul Marian. Este un preţios document lingvistic mai ales datorită încercărilor de unificare a limbii prin evitarea regionalismelor. Traducerea, chiar parţială a Bibliei, demonstra posibilităţile de expresie ale limbii române şi capacitatea ei de a fi limbă de cultură.
-1700 – A fost semnat Tratatul de pace de la Constantinopol între Rusia şi Turcia prin care Marea Azov a fost atribuită Rusiei.
-1789 – Masele răsculate din Paris iau cu asalt închisoarea Bastiliei, ziua aceasta fiind data oficială a începerii revoluţiei în Franţa, care a condus la căderea monarhiei şi instaurarea primei Republici Franceze. Se sărbătoreşte Ziua naţională a Franţei.
-1861 – La Baden-Baden, regele prusac Wilhelm I este rănit uşor într-o tentativă de asasinat.
-1865 – Prima ascensiune a vârfului Matterhon de către expediția condusă de exploratorul britanic Eduard Whymper. La întoarcere, patru dintre ei au murit.
-1867 – Inventatorul suedez Alfred Nobel a prezentat, pentru prima dată în lume, puterea dinamitei ca explozibil în cadrul unui experiment desfăşurat la o carieră din Surrey, Anglia.
-1887 – Moare Alfred Krupp, producătorul german de armamente care a pus bazele celui mai mare „imperiu” metalurgic din Europa (n. 26 aprilie 1812).
-1903 – S-a născut Irving Stone, scriitor american, autorul romanului „Agonie şi extaz” (d. 26 august 1989 Los Angeles).
-1918 – S-a născut, la Uppsala, Suedia, Ingmar Bergman, regizor britanic de film şi teatru (d. 30 iulie 2007, Fårö, Suedia).
-1933 – În Germania, toate partidele politice, cu excepţia celui nazist, au fost scoase în afara legii.
-1947 – Afacerea Tămădău: Un grup de zece conducători ai PNȚ, în frunte cu Ion Mihalache, vicepreședinte, Nicolae Penescu, secretar general, și Nicolae Carandino, director la ziarul „Dreptatea”, a fost arestat pe aeroportul din Tămădău, la 46 de km de București, sub acuzația de „fugă într-o țară străină“.
-1967 – Moartea, la Bucureşti, a poetului Tudor Arghezi (pseudonimul lui Ion Nae Theodorescu, n. 21 mai 1880, București).
-2000 – Camera superioară a Parlamentului german (Bundesrat) a aprobat, la Berlin, un proiect de lege, lansat de cancelarul federal, Gerhard Schroeder, privind acordarea de vize de lucru informaticienilor din afara Uniunii Europene.
-2002 – Președintele francez Jacques Chirac scapă neatins dintr-o tentativă de asasinat în timpul festivităților de Ziua Bastiliei. Chirac a supraviețuit unei încercări de asasinat din partea unui individ ce avea o pușcă ascunsă într-o husă de chitară. Cel care a încercat asasinatul a tras un foc înspre locul unde se afla Jacques Chirac, fiind repede oprit de oamenii din jur. Atacatorul, Maxime Brunerie, a fost găsit ulterior iresponsabil, fiind astfel imposibil de a fi judecat într-un proces; grupul violent de extremă dreapta cu care a fost asociat, „Unité Radicale” a fost atunci dizolvat administrativ.
-2011 – A încetat din viaţă Leo Kirch, fostul magnat german din industria media; pionier al televiziunii cu plată din Germania a investit masiv în drepturile de difuzare a competiţiilor sportive, în special a meciurilor de fotbal din Bundesliga şi a curselor din Formula 1. El a controlat timp de mulţi ani 40% din grupul editorial Axel Springer şi a fost proprietarul tabloidului Bild Zeitung (n. 21 octombrie 1926).
-2015 – Sonda spațială New Horizons, lansată de NASA, în 2006, a trecut în cel mai apropiat punct de planeta pitică Pluto. După o călătorie de 5 miliarde de kilometri, New Horizons a trecut la doar 12.430 km de Pluto, la ora 11,49 GMT. „Întâlnirea” este considerată de specialiști principalul eveniment spațial al anului 2015.
-2015 – Oamenii de știință de la Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva au anunțat descoperirea unei noi particule subatomice numită pentaquark. Existența acestui tip de particulă a fost prezisă din 1964 de fizicienii Murray Gell Mann și George Zweig.
Foto: Octavian Dobrișan
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.