Azi despre ieri – 10 octombrie 2018
Publicat de Cosmin Meca, 10 octombrie 2018, 02:03 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 18:59
Miercuri, 10 octombrie
Zile trecute – 282
Zile rămase – 83
Soarele răsare – 07.25
Soarele apune – 18.40
Zodia – Balanță
Calendar ortodox – Sf. Mc. Evlampie și sora lui, Evlampia; Sf. Cuv. Vasian și Teofil Mărturisitorul
Calendar catolic – Sf. Daniel Comboni, ep.
Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Ziua Mondială a Sănătății Mintale, marcată în 10 octombrie, a fost stabilită în 1992, de către Federația Mondială pentru Sănătate Mintală (FMSM), pentru a crește gradul de conștientizare și educare, la nivel mondial, în privința sănătății mintale.
Fiji – Ziua Națională
Canada – Ziua Recunoștinței
-1857-Începe construcția clădirii Universității din București după planurile arhitectului Alexandru Orăscu.
-1872 – Ion Creangă este exclus definitiv din cler. După ce timp de 12 ani este dascăl și diacon la diferite biserici din Iași, este exclus definitiv din rândurile clerului deoarece „și-a părăsit nevasta, a tras cu pușca în ciorile care murdăreau Biserica Golia (din Iași) și s-a tuns ca un mirean”, lucruri considerate incompatibile cu statutul de diacon. Ca urmare a excluderii din cler, ministrul Christian Tell îl destituie și din postul de institutor, însă venirea lui Titu Maiorescu la minister contribuie la renumirea sa pe acest post. A colaborat la elaborarea a patru manuale școlare, între care și un „Abecedar” (1868).
-1901 – Primul traseu parcurs în circuit, în apropierea Parisului, de dirijabilul construit de inginerul și inventatorul brazilian Alberto Santo Dumont (1873-1932).
-1903 – Compania Bayer a pus în vânzare aspirina. Noul medicament a fost obținut de un chimist bavarez, Felix Hoffman, pentru a ameliora reumatismul tatălui său. Aspirina a fost derivată la început din acidul salicilic, un extract din coajă de salcie, dar în 1899 Bayer a realizat un procedeu de a-l obține prin sinteză.
-1916 – Prima luptă la Târgu-Jiu. Trupele române, conduse de generalul Ion Dragalina, resping puternica ofensivă germană.
-1933 – Un avion Boeing 247 este distrus în urma exploziei unei bombe, în apropierea orașului Chesterton, Indiana, SUA. Toți cei șapte oameni prezenți la bord au murit în urma incidentului, considerat primul sabotaj din istoria aviației comerciale.
-1933 – Waldo L. Semon a inventat vinilul.
-1933 – Compania Procter&Gamble a lansat pe piață primul detergent de uz casnic, Dreft, care conținea surfactanți sintetici.
-1957 – Incendiul de la Windscale- una dintre cele mai grave accidente nucleare înainte de dezastrul de la Cernobîl; sunt eliberate cantități mari de materiale radioactive.
-1964 – La cea de-a XVIII-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară de la Tokyo, Iolanda Balaș și Mihaela Peneș cuceresc medaliile de aur. În total România a obținut 11 medalii (2 aur, 4 argint, 5 bronz).
-1967 – S-a născut cântăreaţa Laura Stoica. În perioada 1987-1991 a participat la toate concursurile muzicale organizate în România pentru tinerele talente, reuşind foarte repede să intre în preferinţele publicului. A decedat în urma unui accident de circulaţie alături de viitorul ei soţ, bateristul Cristi Mărgescu, în data de 9 martie 2006. Discografie: „Un actor grăbit”, „Focul”, „Nici o stea”, „S-a schimbat”, „Dă, Doamne, cântec”, „Vino”.
-1985 – A încetat din viaţă Orson Welles (n. 6 mai 1915), actor şi regizor, care a adus importante contribuţii la dezvoltarea cinematografiei. Este cunoscut în special pentru clasicul său film din 1941 „Cetățeanul Kane”, care a fost nominalizat în 1942 la Premiile Oscar pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu și cel mai bun actor, dar și pentru rolul lui Falstaff, interpretat în 1965, în filmul cu același nume. A devenit faimos pe plan național după emisiunea radio din 30 octombrie 1938 în care a lecturat „Războiul lumilor” al lui Herbert George Wells, provocând panică printre auditori.
-1986 – Un cutremur de 7,5 pe scara Richter a lovit San Salvador (El Salvador), omorând în jur de 1 500 de oameni.
-1999 – Este ridicată „Roata din Londra” la acel timp cea mai mare roată din Europa. Structura are o înălțime de 135 m, roata are un diametru de 120 de metri și a fost construită ca parte a celebrării noului mileniu.
-2001 – Președintele George W. Bush a prezentat lista a 22 celor mai căutați teroriști.
-2001 – Organizația Al-Qaida i-a chemat pe „toți musulmanii” la Jihad împotriva Statelor Unite și le-a cerut să atace „interesele americane din lume”.
-2008 – Apare noul canal TVR 3.
-2010 – Antilele Olandeze nu mai există ca țară, după ce insulele și-au schimbat statutul constituțional. Cele mai mici 3 insule – Bonaire, Sint Eustatius și Saba – au devenit municipii în structura administrativă a Olandei. Insulele mai mari ale Sint Maarten și Curaçao s-au alăturat Olandei și Arubei ca țări constituente, formând Regatul Țărilor de Jos.
-2012 – Cercetătorii americani Brian K. Kobilka şi Robert J. Lefkowitz au primit premiul Nobel pentru chimie pe 2012 pentru „descoperiri de o importanţă covârşitoare” privind activităţile unei importante familii de receptori – receptorii cuplaţi cu proteina G ((RCPG), adică cea mai mare familie de receptori celulari de suprafaţă.
Foto: Elena Marta Lungoci
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.