Malaysia va aboli pedeapsa cu moartea
Publicat de Cosmin Meca, 11 octombrie 2018, 20:30
Noul Guvern din Malaysia a anunțat că va aboli pedeapsa cu moartea pentru toate infracţiunile şi va opri toate execuţiile care erau programate, informează agenția Associated Press.
Peste 1200 de persoane sunt condamnate în acest moment la moarte în Malaysia, printre care și doi cetățeni români, condamnați pentru trafic de droguri.
Conform legislaţiei în vigoare în această țară, pedeapsa cu moartea se aplică automat (indiferent de naţionalitate şi de cantitatea transportată) persoanelor implicate în traficul de droguri. Posesorii de droguri sau de stimulente amfetaminice pentru consum propriu se sancţionează atât cu închisoarea pe termen lung, cât şi cu pedepse corporale.
Pe lângă trafic de droguri, în acest moment, în Malaysia se pedepsesc cu condamnarea la moartea infracțiuni precum crime, trădare, răpiri şi terorism.
Ministrul Justiţiei, Liew Vui Keong, a anunţat că Guvernul a decis abolirea pedepsei cu moartea, iar proiectul de modificare a legislaţiei va fi depus în Parlament săptămâna viitoare.
Grupurile pentru drepturile omului, precum și diplomații străini, au salutat inițiativa.
Ministerul de Externe de la București a precizat, potrivit Mediafax, că va continua demersurile în cazul celor doi români din Malaysia, condamnaţi definitiv la pedeapsa capitală, fără a preciza însă ce măsuri concrete va lua în acest sens. Potrivit MAE, în prezent, trei cetăţeni români sunt în stare de detenţie în Malaysia pentru trafic de droguri: doi au fost condamnaţi definitiv la pedeapsa capitală, iar al treilea se află în etapă procesuală.
„Încă de la semnalarea cazurilor, Ministerul Afacerilor Externe s-a implicat şi a întreprins toate demersurile posibile în vederea acordării de asistenţă cetăţenilor români. Ambasada României la Kuala Lumpur urmăreşte în mod prioritar evoluţia procedurilor judiciare aferente, se consultă în permanenţă cu avocaţii apărării şi asistă la termenele de judecată. Totodată, reprezentantul cu atribuţii consulare al misiunii diplomatice efectuează vizite la penitenciar şi menţine legătura cu familiile aparţinătoare din ţară”, se arată în răspunsul transmis joi de MAE.