Eric-Emmanuel Schmitt, în studioul Radio România Cultural
Publicat de Cosmin Meca, 22 octombrie 2018, 10:02
Scriitorul Eric-Emmanuel Schmitt este invitatul Ioanei Bâldea Constantinescu în emisiunea Orașul vorbește de joi, 25 octombrie, într-un interviu, în direct, la Radio România Cultural.
Celebrul scriitor și dramaturg Eric-Emmanuel Schmitt se va afla la București, în perioada 24–26 octombrie, la invitația Editurii Humanitas Fiction și a Festivalului Național de Teatru (FNT), cu prilejul premierei spectacolului Copilul lui Noe (adaptare a romanului omonim, acum într-o nouă ediție, în traducerea Ilenei Cantuniari) și a lansării celui mai recent roman al său, Omul care vedea dincolo de chipuri, în traducerea Lilianei Donose-Samuelsson.
Înainte cu o zi de interviul din studioul Radio România Cultural, miercuri, 24 octombrie, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, Ioana Bâldea Constantinescu va avea un dialog cu scriitorul în cadrul lansării romanului Omul care vedea dincolo de chipuri. La eveniment vor mai participa publicistul Cristian Pătrășconiu, și Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction. Întâlnirea va fi urmată de o sesiune de autografe.
Romanul Omul care vedea dincolo de chipuri, apărut recent în seria de autor „Eric-Emmanuel Schmitt“, la Editura Humanitas Fiction, este povestea lui Augustin, un tânăr jurnalist stagiar care, trăind la limita subzistenței, supraviețuiește unui atentat terorist din Charleroi. Pentru poliție, el devine un martor prețios. Când îi pun întrebări, oamenii legii nu bănuiesc însă că timidul Augustin are un dar care îi permite să vadă dincolo de limitele percepției și deducției dintr-o anchetă. Ajutat de vocile unor prezențe inefabile, protagonistul pornește pe un drum la capătul căruia va reuși să afle răspunsuri la marile întrebări neliniștitoare și să devină un adevărat erou.
Eric-Emmanuel Schmitt s-a născut pe 28 martie 1960 la Lyon. În 1983 absolvă cursurile prestigioasei École Normale Supérieure cu o diplomă în filozofie. Trei ani mai târziu obține titlul de doctor în filozofie. Debutează în 1991 cu o piesă de teatru, Noaptea de la Valognes. Îi urmează Vizitatorul, care îi aduce consacrarea și pentru care este distins cu trei premii Molière, Variațiuni enigmatice, Libertinul etc. În 1994 îi apare primul roman, Secta Egoiștilor, dar scrie în continuare piese de teatru care fac săli pline în Franța și în străinătate. În 2001 este recompensat de Academia Franceză cu Grand Prix du Théâtre pentru întreaga activitate. Lui Eric-Emmanuel Schmitt i s-au decernat peste 20 de premii și distincții literare, în 2001 primind titlul de Chevalier des Arts et des Lettres. Cărțile lui sunt traduse în peste 40 de limbi.
Orașul Vorbește, emisiunea de cultură urbană realizată și prezentată de Ioana Bâldea Constantinescu, este difuzată la Radio România Cultural si pe www.radioromaniacultural.ro în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 10:05 la ora 12:00.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.