Servicii turistice mai ieftine
Publicat de Cosmin Meca, 1 noiembrie 2018, 09:28
De astăzi, serviciile turistice vor fi mai ieftine. Intră în vigoare ordonanţa de guvern prin care a fost redusă cota de TVA la 5%, de la 9%, cât a fost până acum. Măsura are scopul de a stimula dezvoltarea turismului şi reducea evaziunea fiscală.
Ordonanţa stabileşte reducerea cotei de TVA pentru cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping. Deşi actul normativ nu se referă la serviciile de intermediere a pachetelor turistice, ci are în vedere cazarea direct la hotel, ne putem aştepta la vacanţe un pic mai ieftine, crede preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, Dragoş Petrescu.
Vor beneficia de reducerea cotei de TVA şi activităţile din industria recreativă, respectiv, pentru permiterea accesului în parcuri de distracţii şi parcuri recreative, dar şi utilizarea facilităţilor sportive pentru practicarea sportului, de exemplu sălile de fitness. Aici cota de TVA este în prezent de 19%. Ordonanţa mai prevede şi eliminarea redevenţelor pentru apa termală şi minerală în sectorul balnear, astfel că turismul va avea de la 1 noiembrie cea mai mică cotă a TVA dintre sectoarele economice.
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind comisioanele interbancare pentru tranzacţii cu cardul
Comisioanele bancare vor fi limitate la 0,2 la sută pentru tranzacţiile efectuate cu cardul de debit şi la 0,3 la sută pentru cel de credit. Guvernul a adoptat, ieri, un proiect de lege în acest sens, prin care pune în acord legislaţia naţională cu cea europeană.
BNR devine prin noul proiect de lege autoritatea care va asigura respectarea reglementărilor europene de către acei operatori de pe piaţă care oferă şi intermediază servicii de plată cu cardul.
Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Nelu Barbu, respectarea reglementărilor în relaţia dintre aceşti prestatori de servicii şi consumatori va fi supravegheată de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. De asemenea, sunt prevăzute şi sancţiuni – mai spune Nelu Barbu. În cazul în care BNR constată că regulile au fost încălcate, acestea pot merge de la avertisment la amendă.
Miniştrii au adus unele modificări şi completări legii numărul 227 privind Codul Fiscal, armonizând astfel legislaţia naţională în domeniul TVA cu prevederile a două directive ale Consiliului UE în domeniu.
Astfel sunt definite şi clasificate cupoanele valorice sau voucherele cu utilizare unică sau multiplă. Se stabileşte, totodată, regimul TVA aplicabil în cazul celor două categorii. Dacă în cazul cupoanelor cu utilizare unică TVA se colectează la momentul transferului voucherelor, în cazul cupoanelor cu utilizări multiple TVA se colectează la livrarea bunurilor sau la prestarea serviciilor la care se referă cuponul valoric.