Slatina, 651 de ani de atestare documentară
Publicat de Cosmin Meca, 19 ianuarie 2019, 16:00
Primăria Slatina organizează cea de-a treia ediție a manifestării „Gala Laureaților”, în perioada 20-24 ianuarie, manifestare în cadrul căreia se vor desfășura atât acțiuni cultural-artistice, cât și tradiționalele gale de premiere în cadrul cărora vor fi decernate premii pentru elevi, sportivi, profesori și antrenori care s-au evidențiat în activitate, premii de fidelitate pentru familiile slătinene care au împlinit 50 de ani de căsătorie până la sfârșitul anului 2018, premii pentru activitatea managerială, economică, distincții, evenimente artistice.
În total, vor fi acordate 1174 de premii, dintre care: 138 burse de merit Eugen Ionescu, 396 burse de merit Ion Minulescu, 24 burse merit George Poboran, 145 de premii speciale pentru activitate artistica si 62 de premii de excelență.
Duminică, 20 ianuarie 2019 – Gala Laureaților
Gala Campionilor va avea loc începând cu ora 08:30 la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” în cadrul căreia se vor decerna diplome și premii elevilor, profesorilor, sportivilor și antrenorilor din unitățile de învățământ slătinene care au obținut performanțe remarcabile în anul anterior.
Marți, 22 ianuarie 2019 – Gala Laureaților
Gala Superlativelor – va avea loc începând cu ora 17:00 la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” în cadrul căreia se vor decerna distincția „Cetățean de onoare” și „Diplomă de merit” persoanelor fizice, juridice, asociațiilor și instituțiilor care au contribuit în anul 2018 la dezvoltarea vieții economice, sociale și culturale a municipiului Slatina. După decernarea distincțiilor va avea loc un moment artistic susținut de interpreți invitați.
Joi, 24 ianuarie 2019 – Unirea Principatelor Române
În intervalul orar 09:45 – 11:00 va avea loc ceremonialul militaro-religios, depuneri de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza și distribuire de stegulețe și cocarde tricolore. Gala Seniorilor va avea loc începând cu ora 17:00 la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” în cadrul căreia se vor premia familiile slătinene care au împlinit 50 de ani de căsătorie în anul 2018. După decernarea premiilor va avea loc un moment artistic susținut de interpreți invitați.
Apărută din timpuri străvechi, așezarea de pe Valea Sopotului, datorită sporului natural al populației și oportunităților create de întretăierea unor importante drumuri comerciale la Slatina („drumul cerii”, „oilor” sau al „buților”), se extinde pe dealurile vecine și spre Valea Oltului. Descoperirile de monede bizantine, venețiene, sârbești din secolele XI – XIII justifică importanța comercială a așezării, chiar înaintea primei sale mențiuni documentare.
Prima referire la numele Slatina se găsește la 20 ianuarie 1368 în privilegiul comercial acordat de Vladislav I Vlaicu negustorilor de la Brașov, ca loc de vamă internă la primul vad din câmpie al Oltului, punct obligatoriu de trecere a carelor cu mărfuri peste Olt.