Moșii de iarnă. Tradiții și obiceiuri
Publicat de Cosmin Meca, 2 martie 2019, 07:00
În fiecare an, în ziua de sâmbătă dinaintea duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, creștinii ortodocși din România îi pomenesc pe cei trecuți la Domnul. Conform tradiției populare, această sărbătoare este numită și „Moșii de iarnă” sau „Sâmbăta morților”.
Conform datinilor străvechi, în unele zone ale țării bătrânii povestesc cum sufletele morților vin în această zi pe pământ, în timp ce credincioșii dau de pomană mâncare gătită pentru ca spiritele să îi ocolească.
Sufletele trecute în neființă vin astăzi să se hrănească cu mireasma și aburii bucatelor pe care credincioșii le gătesc, astfel încât să le ajungă întreg anul.
În această zi obiceiul cere să se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci, fructe și lumânări aprinse.
Moșilor de iarna li se mai spune și Moșii de piftii și sâmbăta piftiilor. Mai mult, aceasta este singura zi în care se mănâncă răcituri sau piftii. Dacă acestea nu erau mâncate în totalitate în această zi, a doua zi erau aruncate. Altfel, frigurile și-ar fi făcut apariția în timpul verii.
De asemenea, se obisnuiește ca în această zi să nu se lucreze. Toate femeile care nu țin cont de acest avertisment sunt pedepsite să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomana dată. Mai mult, această zi trebuie respectată cu sfințenie pentru a te feri de nebunie.