Azi despre ieri – 17 mai 2019
Publicat de Cosmin Meca, 17 mai 2019, 02:03 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 18:58
Vineri, 17 mai
Zile trecute – 136
Zile rămase – 229
Soarele răsare – 05.46
Soarele apune – 20.39
Zodia – Taur
Calendar ortodox – Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan (Dezlegare la pește)
Calendar catolic – Sf. Pascal Baylon, clg.; Ioan Scheffler, ep.m
Ziua Internațională de Luptă împotriva Homofobiei
Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale (din 1969) cu scopul de a sublinia importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare în domeniile economic și social.
Norvegia – Ziua națională
-1395 – Are loc Bătălia de la Rovine, una dintre cele mai importante bătălii din istoria Țării Românești.
-1590 – Ana a Danemarcei este încoronată în Holyrood, un cartier al Edinburgului, ca regină a Scoției.
-1655 – Englezii ocupă insula Jamaica.
-1673 – Louis Joliet și Jacques Marquette încep explorarea fluviului Mississippi.
-1793 – Înființarea bursei de pe Wall Street, cel mai important sediu al bursei mondiale.
-1808 – Napoleon Bonaparte dispune anexarea Statelor Papale la Imperiul francez.
-1814 – Constituția Norvegiei este semnată și Prințul danez Christian Frederik este ales rege al Norvegiei de către Adunarea Constituantă norvegiană.
-1902 – Arheologul grec Valerios Stais descoperă Mecanismul de la Antikythera, un calculator mecanic antic realizat pentru calculul pozițiilor astronomice.
-1914 – Principatul de Monaco este ocupat și, astfel, trece de sub stăpânirea franceză sub cea austriacă.
-1950 – După ce timp de 18 ani a fost primar al Parisului, Jacques Chirac devine președinte al Franței.
-1957 – Regizorul Ion Popescu-Gopo a fost premiat la Cannes cu Marele Premiu „Palme d’Or” pentru scurt metraj, pentru filmul de desen animat „Scurtă istorie”. Ion Popescu-Gopo a creat nenumărate filme în care personajul principal era „omuleţul lui Gopo”. Pseudonimul de Gopo provine de la numele părinţilor săi: numele de fată al mamei sale, Gorenco, şi numele tatălui, Popescu.
-1973 – Afacerea Watergate – încep audierile televizate în Senatul Statelor Unite.
-1908- Din cauza demonstrațiilor la nivel național pentru democratizarea Coreei de Sud, regimul dictatorului Chun Doo-hwan declară stare de urgență. În următoarele zile este vorba de masacrul de la Gwangju.
-1990 – Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a scos homosexualitatea din nomenclatorul bolilor.
-1992 – Demonstrații în Bangkok împotriva regimului militar. 450 de oameni sunt împușcați, ceea ce duce la declanșarea democratizării țării.
-1995 – Pentru prima dată, un român, Constantin Lăcătușu a reușit să ajungă pe cel mai înalt vârf al lumii, Everest (8.848 m.)
-2004 – Liderul separatiștilor ceceni Șamil Basaev a revendicat atentatul comis la Groznîi, la 9 mai, în timpul căruia a murit președintele Ceceniei, Ahmad Kadîrov, și a anunțat că pregătește noi atentate împotriva Rusiei.
-2007 – A murit istoricul de origine română Eugen Weber, considerat unul dintre cei mai buni specialişti în perioada modernă franceză şi o autoritate în istoria europeană modernă. În ultimii ani a fost profesor emerit de istorie europeană la Universitatea California din Los Angeles. (n. 24 aprilie 1925).
-2009 – Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a lansat un raport mondial privind reducerea riscurilor datorate catastrofelor naturale, el cerând guvernelor din întreaga lume „să prevină, să atenueze efectele şi să se pregătească” pentru astfel de situaţii.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.