Ziua Canadei (foto)
Publicat de Cosmin Meca, 1 iulie 2019, 08:00
Ziua Canadei (1 Iulie) a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1867, când a fost semnat actul prin care trei provincii Nova Scoția, New Brunswich și Canada (care mai târziu se va transforma în Quebec și Ontario) deveneau o țară. Cu toate că tânăra țară devine independentă de Marea Britanie abia în anul 1982, sărbătoarea, numită inițial „Dominion Day”, avea să fie motiv de bucurie pentru toți canadienii, chiar și pentru cei care la acel moment se considerau cetățeni britanici. Abia în octombrie 1982 „Dominion Day” își schimbă numele în „Canada Day” sau „fête du Canada”.
Cum este sărbătorită „Canada Day”?
Cu două săptămâni înainte de ziua de 1 Iulie, la Parlamentul Canadei în Ottawa, începe „schimbarea gărzilor”. Ceremonia este similară celei de la Palatul Regal al Marii Britanii, inclusiv uniformele gărzilor fiind identice cu cele pe care gărzile reginei le poartă, și are loc în fiecare dimineață, la ora 9.00 din iunie și până la finele lui septembrie.
În ziua de 1 iulie, toate primăriile orașelor canadiene organizează evenimente, dar cele mai spectaculoase rămân cele organizate în capitală. Pe „dealul parlamentului (Parliament Hill)”, încă de la primele ore ale dimineții sunt organizate parade militare la care participă și Primul Ministru, Guvernatorul și uneori chiar membrii ai Familiei Regale.
În parcurile din zona centrală a orașului au loc concerte, iar muzeele și transportul în comun sunt gratuite în această zi. Canadienii, dar și turiștii îmbracă haine în culorile drapelului național, alb și roșu.
Și pentru că Ziua Canadei este zi liberă pentru toată lumea, cei care nu participă la evenimentele organizate în orașe sărbătoresc cu tradiționalul „barbeque“, făcând Canada să fie la fel de plină de fum ca România în ziua de 1 Mai. Ziua se încheie în focuri de artificii, fiind singura zi din an când artificiile sunt legale, ca atare toată lumea profită la maxim. Cele mai spectaculoase focuri de artificii sunt tot în capitală și sunt trase deasupra Râului Rideau.
Foto și text: Anamaria Turmacu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.