Consolidarea statului de drept în UE
Publicat de Cosmin Meca, 17 iulie 2019, 19:00
În ultimii cinci ani, Comisia Europeană a trebuit să facă față unei serii de provocări legate de statul de drept în Uniunea Europeană. Proiectul european se bazează pe respectarea în mod constant a statului de drept. Aceasta este o condiție prealabilă pentru ca cetățenii să se bucure de drepturile care le revin în temeiul legislației UE și pentru încrederea reciprocă între statele membre. Un sondaj de opinie Eurobarometru publicat miercuri, 17 iulie, arată că peste 80% dintre cetățeni acordă o importanță deosebită respectării statului de drept și consideră că gradul de respectare a acestuia trebuie îmbunătățit. 89% dintre cetățeni susțin necesitatea respectării statului de drept în toate celelalte state membre ale UE.
Rezultatele unui sondaj Eurobarometru arată că cetățenii acordă o mare importanță respectării statului de drept:
-peste 8 din 10 cetățeni afirmă că posibilitatea de a introduce căi de atac la instanțe de judecată independente, egalitatea în fața legii și investigarea și urmărirea penală corespunzătoare a cazurilor de corupție sunt importante pentru ei;
-peste 8 din 10 cetățeni afirmă că statul de drept trebuie respectat în toate statele membre;
-peste 80 % din cetățenii UE sunt în favoarea îmbunătățirii principiilor fundamentale ale statului de drept;
-majoritatea cetățenilor (56 %) nu cred că sunt suficient de informați cu privire la situația statului de drept.
Sondajul Eurobarometru arată, de asemenea, un sprijin puternic pentru rolul mass-mediei și al societății civile în tragerea la răspundere a politicienilor aflați la putere, cu peste 8 din 10 cetățeni considerând că este important ca mass-media și societatea civilă să își poată desfășura activitatea în mod liber și să poată formula critici la adresa guvernului fără riscul de a fi intimidați.
În comunicarea sa din 3 aprilie 2019, Comisia a prezentat o imagine de ansamblu a setului de instrumente existente privind statul de drept și a lansat o consultare cu privire la reformele necesare. Au fost primite peste 60 de contribuții scrise și au avut loc dezbateri și discuții în cadrul instituțiilor UE, precum și cu statele membre, organizațiile internaționale, rețelele judiciare, societatea civilă și mediul academic. Comunicarea de astăzi, 17 iulie, ia în considerare aceste dezbateri.
Uniunea Europeană are la bază un set de valori comune, printre care se numără drepturile fundamentale, democrația și statul de drept. Acestea reprezintă piatra de temelie a societăților noastre și a identității noastre comune. Democrația nu poate exista fără instanțe de judecată independente, care să garanteze protecția drepturilor fundamentale și a libertăților civile, nici fără o societate civilă activă și fără mijloace de comunicare în masă independente care să asigure pluralismul.
Statul de drept are un impact direct asupra vieții fiecărui cetățean: acesta reprezintă o condiție prealabilă pentru asigurarea egalității de tratament în fața legii și apărarea drepturilor individuale, pentru prevenirea abuzului de putere de către autoritățile publice și pentru tragerea la răspundere a factorilor de decizie. Prin statul de drept se înțelege măsura în care cei care elaborează legile pot fi trași la răspundere, cât de echitabil sunt aplicate legile și cât de eficace funcționează acestea. Acest concept include, de asemenea, aspecte instituționale, cum ar fi existența instanțelor de judecată independente și imparțiale, precum și separarea puterilor în stat.