Azi despre ieri – 9 octombrie 2019
Publicat de Cosmin Meca, 9 octombrie 2019, 02:03 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 18:57
Miercuri, 9 octombrie
Zile trecute – 281
Zile rămase – 84
Soarele răsare – 07.23
Soarele apune – 18.42
Zodia – Balanță
Calendar ortodox – Sf. Ap. Iacob al lui Alfeu; Sf. Cuv. Andronic și Atanasia
Calendar catolic – Ss. Dionisie, ep. și îns., m.*; Ioan Leonardi, pr.*; Abraham, patriarh
Ziua Mondială a Poștei – La 9 octombrie 1874 a fost înființată Uniunea Generală a Poștelor, devenită, în 1878, Uniunea Poștală Universală (din 1947 – instituție specializată a ONU, cu sediul la Berna). România este membru fondator.
Uganda – Ziua națională – aniversarea proclamării independenței (1962)
-1003 – Exploratorul viking Leif Erikson sosește în L’Anse aux Meadows, Canada și devine primul european cunoscut care ajunge în America de Nord.
-1514 – La Abbeville, Franța, are loc căsătoria regelui Ludovic al XII-lea al Franței cu cea de-a treia soție, Maria Tudor, sora regelui Henric al VIII-lea al Angliei.
-1582 – Datorită implementării calendarului gregorian, această zi din acest an nu există în Italia, Polonia, Portugalia și Spania.
-1831- Este asasinat Ioannis Kapodistrias, primul președinte al Republicii Elene, unul dintre artizanii luptei de eliberare a grecilor de sub dominația otomană.
-1888 – Monumentul Washington, la acea vreme cea mai înaltă structură din lume, a fost deschisă oficial publicului la Washington, DC, SUA. Monumentul, făcut din granit, marmură și gnais (gneis) este cea mai înaltă structură din rocă și cel mai înalt obelisc din lume, având o înalțime de 169,294 metri. Acesta a fost proiectat de arhitectul Robert Mills în anii 1840. Când a fost terminat, în 9 octombrie 1888, monumentul era cea mai înaltă structură din lume, titlu ce fusese deținut până atunci de catedrala din Köln, și a rămas cea mai înaltă până în 1889, când a fost terminat Turnul Eiffel din Paris.
-1908 – S-a născut scriitorul şi publicistul Alexandru Sahia (m. 12 august 1937). A fost ales post-mortem membru al Academiei Republicii Populare Române în 1948.
-1934 – Regele Iugoslaviei Alexandru I al Iugoslaviei a fost asasinat la Marsilia de un militant extremist bulgar. Revoluționarul acționase în numele unei organizații macedoneene și a fost la rândul său ucis imediat după comiterea crimei. A fost unul dintre primele asasinate care au fost filmate. Pe film nu este surprins exact momentul împușcăturii, ci momentele de imediat după. Pelicula cu asasinarea regelui Alexandru I rămâne unul dintre cele mai prețioase momente istorice ce au fost filmate vreodată, alături de încoronarea țarului Nicolae al II-lea al Rusiei, înmormântarea reginei Victoria a Regatului Unit, înmormântarea împăratului Franz Joseph al Austriei, asasinarea președintelui american John F. Kennedy și funeraliile președintelui Iosip Broz Tito al Iugoslaviei.
-1940 – S-a născut John Winston (Ono) Lennon, solistul şi liderul trupei Beatles, muzician şi compozitor englez, autor al unor piese ca „Imagine”, „Strawberry fields forever”. După destrămarea trupei care i-a adus consacrarea, Lennon a urmat o carieră muzicală individuală. John Lennon s-a retras din domeniul muzical în 1975, pentru a fi aproape de familia sa, dar s-a relansat în 1980, cu un album numit „Double Fantasy”. El a fost ucis la trei săptămâni după lansarea acestuia. Pe 8 decembrie 1980, la ora 10.50 seara, Lennon și Ono se întorceau acasă, la apartamentul lor din New York, când Mark David Chapman l-a împușcat pe Lennon în spate de patru ori la intrarea în clădire. Lennon a fost dus la Urgențe în apropiere, dar a fost declarat mort la 11.07. Mai devreme, în aceași seară, Lennon îi dăduse un autograf lui Chapman.
-1954 – S-a născut actorul Adrian Pintea, cunoscut pentru rolurile din piesele de teatru „Pescăruşul”, „Hamlet”, „Mania”, ”Corida”, „Lumini şi umbre” sau din filmul „Iancu Jianu” (d. 11 iulie 2007).
-1970 – A fost inaugurată „Uzina de cinescoape”, în zona industrială Pipera, din București.
-1971 – La Karl-Marx-Stadt s-a dezvelit monumentul de șase metri înălțime care îl reprezintă pe Karl Marx.
-1989 – În Leipzig are loc cea mai mare „Demonstraţie de luni” cu aproape 70.000 de participanți. La demonstrație nu se ajunge la temutele acțiuni armate împotriva demonstranților, astfel începe schimbarea regimului politic al RDG-ului.
-2000 – Văduva lui John Lennon, Yoko Ono, a inaugurat la Tokyo primul muzeu consacrat în exclusivitate legendarului component al formației „Beatles”.
-2001 – Fostul preşedinte iugoslav, Slobodan Miloşevici, a fost inculpat de Tribunalul Penal Internaţional de la Haga pentru crime de război şi crime contra umanităţii pentru rolul său în timpul războiului din Croaţia (1991-1995).
-2006 – Coreea de Nord a anunțat că a efectuat o explozie nucleară subterană de încercare, în ciuda îngrijorării comunității internaționale și a avertizărilor ONU.
-2006 – Google anunță că preia compania You Tube. Fondatorii acesteia, Chad Hurley și Steve Chen, vor continua să conducă independenți afacerile firmei JouTube.
-2012- Cercetătorul francez Serge Haroche şi cercetătorul american David J. Wineland au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru fizică pe 2012 pentru „metodele lor experimentale inovatoare care permit măsurarea şi manipularea sistemelor cuantice individuale”.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.