17 lucruri despre Joker din spatele ecranului, fascinante şi inedite
Publicat de Cosmin Meca, 9 octombrie 2019, 09:38
O producție Warner Bros. Pictures, Joker rulează în premieră pe marile ecrane din țară, în format Dolby Atmos, IMAX și 4DX .
A câștigat Leul de Aur, marele premiu de la Festivaul de Film de la Veneția, în același timp a impresionat inimile publicului (91% opinii pozitive din partea publiului pe rottetntomatoesc.com, 69% cronici pozitive din partea specialiștilor de film pe același agregator de opinii): filmul Joker, cu Joaquin Phoenix protagonist, poate fi vizionat în premieră în cinematografele din toată țară.
Prin atenție la detalii și emoții, filmul își concentrează acțiunea originală și nemaivăzută până acum în jurul unuia dintre cele mai controversate personaje negative din universul DC Comics.
Cu o viziune complexă, regizorul Todd Phillips explorează traiectoria lui Arthur Fleck (Phoenix), un individ ignorat de societate, cu o personalitate imprevizibilă și fascinantă, imposibil de inclus în vreun stereotip.
Pe lângă faptul că a fost nevoit să slăbească 20 de kilograme pentru acest rol, Joaquin Phoenix recunoaște că personajul a fost o adevărată provocare și din punct de vedere emoțional.
„De multe ori am empatizat cu el, i-am înțeles motivația, însă în același timp am fost oripilat de acțiunile sale.
Interpretarea acestui personaj a fost o încercare pentru mine ca actor și sunt sigur că spectatorii vor simți această provocare în special pentru ideile preconcepute pe care le au despre Joker, pentru că în lumea lui fictivă, la fel ca în lumea reală, nu există răspunsuri simple”, mărturisește actorul.
Iată o serie de lucruri inedite de la filmări, via buzzfeed.com:
1. Pentru rolul din Joker, Joaquin Phoenix a adoptat o dietă extremă, prin care a pierdut peste 20 de kilograme.
După cum relatează Vanity Fair, actorul a lucrat cu acelaşi medic care l-a ajutat să piardă greutate pentru The Master. După filmări, actorul a pus la loc 10 kilograme.
2. Rolul Jokerului – pe nume Arthur Fleck – a fost conceput pentru Phoenix.
Actorul i s-a pus la dispoziţie scenariul în a doua parte a anului 2017 şi Phoenix a apelat chiar la mama sa pentru a studia scenariul înainte de a semna pentru rol.
3. Totuşi, Phoenix susţine că nu a avut în minte personajul Joker-ului din filmele Batman anterioare atunci când şi-a construit rolul.
Actorul explica la conferinţa din cadrul Festivalului de Film de la Veneţia: „A fost pur şi simplu ceva care a fost creaţia noastră, un lucru foarte important pentru mine.”
4. În timpul pregătirilor pentru rol, Phoenix a studia mişcările starurilor filmului mut, precum Buster Keaton şi Ray Bolger.
S-a mai inspirat din personajul Sperietorii de ciori din Vrăjitorul din Oz.
5. E aproape evident, însă numeroase filme de tip studiu de personaj ale anilor ’70 şi ale începutului anilor ’80 au servit ca influenţe importante asupra filmului, existând numeroase similarităţi vizuale.
Regizorul Phillips a vorbit, la Veneţia, despre filme precum Şoferul de taxi, Regele Comediei, Serpico, Taurul furios şi Zbor deasupra unui cuib de cuci ca influenţe semnificative.
6. Povestea personajului, care urmăreşte destinul unui comic de stand-up ratat, vine din romanul grafic Batman: The Killing Joke.
The Killing Joke este considerat povestea finală Batman vs. Joker şi una dintre cele mai populare benzi desenate.
7. Şi filmul mut The Man Who Laughs a fost o referinţă majoră pentru film.
Co-scenaristul Scott Silver a făcut trimitere de numeroase ori la filmul din 1928.
8. Machiajul de clovn al lui Arthur a fost făcut „antichizat” cu intenţie – buzele au fost făcute într-un roşu-închis pentru a semăna cu sângele.
După spusele şeful de machiaj Nicki Lederman „Chiar şi zâmbetul lui ciudat este o metaforă că ceva nu e în regulă. Poate fi caraghios – sau nu”.
9. Scenariul filmul s-a schimbat pe loc de numeroase ori, înainte de filmări, şi actorii au fost nevoiţi să improvizeze – ceea ce au făcut cu brio – inclusiv în dialogul dintre personaje.
Din declaraţiile regizorului Todd Philips, personajul Sophie (Zazie Beets) a fost cea mai „implicată” în improvizaţii. Regizorul a elogiat-o pe Beets relatând că a fost „aşa de dispusă la acest gen de improvizaţii care niciodată nu au depăşit-o, a fost entuziasmată de schimbări, a ajutat la dialogul pentru personajul ei, a fost o colaborare foarte reuşită”.
10. Înainte de filmări, Philips i-a spus lui Phoenix că vede râsetul caracteristic al Joker-ului drept ceva aproape dureros.
Phoenix a exersat diferite maniere de a râde şi a „dat probe” în faţa regizorului.
11. Ar fi cel puţin trei râsete diferite ale Jokerului: cel de „suferinţă”, cel de „băiatul de gașcă” şi „râsetul autentic” de bucurie la final. Înspăimântător.
12. Deşi Robert DeNiro este actorul american preferat al lui Phoenix, cei doi abia şi-au vorbit pe platou.
În mare parte datorită stilului actoricesc similar al celor doi.
13. De fapt, a existat o anumită tensiune între cei doi, deoarece DeNiro a insistat ca toată distribuţia să facă o repetiţie generală înaintea scenelor în care joacă, pe când Phoenix nu a agreat repetiţiile generale.
În pofida poziţiilor contrare, cei doi au ajuns la un acord şi totul a mers bine.
14. Phillips i-a ceruit compozitoarei Hildur Guðnadóttir să scrie muzica după scenariu, un lucru neobişnuit pentru muzica de film.
Interesant: Guðnadóttir a semnat şi muzica pentru serialul Cernobâl de la HBO.
15. Tot muzica ei a fost adesea pusă pe platou ca fundal pentru a face echipa să intre în atmosfera filmului.
Beets susţine că muzica era „o motivaţie pentru ceea ce făceam”.
16. De fapt, muzica ei a schimbat scena de dans din baie faţă de cum era în scenariu.
În scenariu, Arthur intră în baie, ascunde arma şi se spală pe faţă. Phillips a pus muzica lui Guðnadóttir în timpul filmării, iar Phoenix a început să danseze, lucru care a rămas în film.
17. Deşi numeroşi actori din rolul Jokerului au căutat în viaţa reală exemple sinistre care să-i inspire, Phoenix nu a făcut asta.
„Nu m-am chinuit, a fost plăcut să joc, a fost constructive”, relatează actorul.
sursa: cinemagia.ro