Executivul a adoptat rectificarea bugetară (audio)
Publicat de Cosmin Meca, 28 noiembrie 2019, 16:15 / actualizat: 28 noiembrie 2019, 17:34
Pentru anul în curs deficitul bugetar e estimat la 4,3% din PIB, însă ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat ieri că au mai apărut câteva modificări, iar deficitul ar putea urca spre 4,4%. Rectificarea bugetară negativă este un semnal foarte prost dat piețelor financiare și nu numai, spune analistul Sorin Pîslaru, redactor șef la Ziarul Financiar. Acesta ne amintește că anul de referință pentru recesiunea economică – 2008 s-a încheiat cu un deficit de 5%. În perioada imediat următoare ar trebui să ne așteptăm la luni dificile din punct de vedere financiar și la un leu tot mai slab, apreciază analistul financiar Sorin Pîslaru:
Ținta inițială de deficit bugetar pentru anul în curs era 2,76% din PIB. Prin ultima rectificare bugetară pierd bani Ministerele Educației, de Interne, al Agriculturii și cel al Transporturilor.
Pe de altă parte, Fondurile Ministerului Muncii au fost suplimentate cu aproape patru miliarde de lei, două miliarde fiind alocate în plus la bugetul de pensii. Creditele bugetare pentru Ministerul Sănătății se majorează cu aproape trei miliarde de lei iar Ministerul Dezvoltării Regionale primește în plus un miliard opt sute de milioane pentru Programul Național de Dezvoltare Locală. 300 de milioane merg la Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Comerț pentru programul Start-up Nation.
Bani în plus primește și SRI (Serviciul Român de Informații) – 20 de milioane de lei, bugetul SIE crește și el cu aproape patru milioane, iar cel al SPP, cu aproape un milion. În schimb, Ministerul Educației pierde peste două miliarde de lei, iar Ministerele Transporturilor, de Interne și cel al Agriculturii pierd câte un miliard fiecare.