1 Decembrie – Ziua mondială de luptă împotriva SIDA
Publicat de Davian Vlad, 1 decembrie 2019, 16:00
Ziua de 1 Decembrie marchează, în fiecare an, lupta împotriva infecției HIV și solidaritatea cu persoanele afectate de HIV/SIDA din întreaga lume.
În mod tradițional, UNOPA realizează, in preajma acestei zile, o campanie națională de informare cu privire la infecția HIV, cu ajutorul organizațiilor membre și colaboratoare. Mesajul campaniei din acest an este cel propus de UNAIDS „Comunitățile fac diferența”, o importantă oportunitate pentru a recunoaște rolul esențial pe care comunitățile l-au avut și continuă să îl aibă în lupta împotriva SIDA la nivel internațional, național sau local. Vorbim în România atât de comunități, in sensul de cetățeni ai unei localități, dar și de comunități în sensul de grupuri de persoane, activiști, pacienți, medici, organizații, care au dus mai departe lupta împotriva HIV/SIDA.
Campania “Comunitățile fac diferența”, desfașurată de Asociaţia Tinerilor Olteni Solidari în judeţele Dolj, Olt și Gorj, cuprinde urmatoarele activităţi:
- campanie de informare în şcolile din cele trei judeţe, cu teme legate de prevenirea infecţiei cu HIV
- campanie de informare in Centrul Comercial Auchan Craiovita- duminica, 1 Decembrie 2019, intre orele 16.00 si 19.00. Voluntarii vor distribui materiale informative pe tematica HIV, vor adresa invitatii la testare si mesaje de prevenire catre public. De asemenea, vor oferi informaţii suplimentare celor care solicită acest lucru.
Totodata mesajele campaniei din acest an se concentrează pe promovarea testării HIV ca mijloc principal de prevenire și control al infecției cu HIV.
A-ți cunoaște statusul HIV este primul pas spre tratament, prevenire și acces la servicii de suport. Datorită progreselor privind medicamentele anti HIV, dacă virusul este descoperit suficient de devreme, nu va avea aproape niciun impact asupra vieții zilnice, poți avea o stare de sănătate bună și poți deveni nedetectabil, prevenind astfel transmiterea virusului.
Conform datelor de la nivelul Compartimentului de Monitorizare al Infecţiei HIV/SIDA de la nivelul INBI Matei Balş, în România trăiau la 30 iunie 2019 un număr de 15 999 persoane infectate cu HIV, iar în primele 6 luni ale anului s-au diagnosticat cu HIV/SIDA un număr de 315 persoane.
Parteneri în campanie:
- Directia de Sănătate Publică Dolj
- Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj
- Societatea de Cruce Roşie – Filiala Dolj
- Asociatia EUROPROTECTOR România
- Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Dolj
- Penitenciarul Craiova
- Centrul de Detenţie Craiova
- Centrul Comercial Auchan Craiovita