Berea te ajută să te recuperezi după efort fizic
Publicat de Cosmin Meca, 7 decembrie 2019, 12:30
Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție anunță finalizarea unei noi cercetări care evidențiază efectele consumului moderat de bere în raport cu sănătatea. Cercetarea a avut ca obiective identificarea modificărilor produse de consumul moderat de bere asupra calităților motrice (viteză și forță), precum și identificarea modificărilor asupra indicelui de apă din organism, a țesutului muscular și a celui adipos, a frecvenței cardiace și oxigenului din sânge.
Eșantionul a inclus 50 de subiecți cu vârste între 20-35 de ani, sportivi amatori, cu o înălțime cuprinsă între 160-200 cm și o greutate între 50-123 kg. Măsurătorile au fost efectuate înainte de ingestia berii, dar și la o lună de consum zilnic, înainte și după o situație de efort fizic, cantitatea de bere consumată respectând limitele consumului moderat stabilite de Organizația Mondială a Sănătății: 330 ml bere/zi în cazul femeilor și 660 ml de bere/zi în cazul bărbaților.
Studiul indică o adaptare mai bună la efort în urma consumului de bere în cazul subiecților testați. Astfel, s-a observat o regularizare și o organizare a datelor, printr-o reducere a frecvenței cardiace cu aproape două bătăi pe minut după efortul fizic, în urma unui consum moderat de bere timp de 30 de zile.
În ceea ce privește parametrul masă musculară, studiul a arătat o creștere de aproape 1% a masei musculare în urma consumului dozei recomandate de 660 ml de bere/zi timp de 30 de zile, inclusiv la testarea subiecților după efort fizic. Astfel, arderile sunt intensificate, rezultând o scădere a țesutului adipos, ceea ce împiedică procesul de catabolism a țesutului muscular, împiedică descompunerea proteinelor musculare și stimulează sinteza proteică din mușchi.
De asemenea, este facilitată sintetizarea în țesutul muscular a adenozintrifosfatului, un compus organic natural, utilizat la contracția musculară, a cărui energie eliberată se utilizează mai ales în procesul de sinteză a proteinelor.