Guvernul modifică ordonanța de urgență pentru amânarea ratelor
Publicat de Davian Vlad, 30 martie 2020, 17:48
Ministrul Finanțelor, Florin Câțu, a anunțat în debutul ședinței de guvern că va fi modificată ordonanța care prevede posibilitatea amânării ratelor, astfel încât la creditele ipotecare să nu fie aplicată „dobândă la dobândă” pentru lunile în care creditul este amânat. De asemenea, se prelungește perioada pentru depunerea solicitărilor, iar guvernul dă posibilitatea celor care au credite să își plătească restanțele înainte de a solicita amânarea ratelor.
Ordonanța a fost retrasă de la publicarea în Monitorul Oficial pentru a fi modificată de guvern în ședința de astăzi.
„Sunt câteva clarificări care au fost omise. Discuța despre dobîndă la dobândă… Nu se mai capitalizează pentru creditele ipotecare. (…) . Am existins și perioada până la cel mult 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe să facă cerere către bancă”, a declarat Florin Câțu.
Premierul Ludovic Orban a prezentat cele 3 modificări care vor fi făcute în ședința de guvern.
„1. La creditele ipotecare va fi dobîndă 0. Nu există dobândă la dobândă;
2. Se prelungește termenul până la care se poate depune cererea, adică 45 de zile de la publicarea în MO, față de perioada stării de urgență precizată inițial;
3. Se dă posibilitatea ca până la momentul în care solicită amânarea, dacă au restanțe, să își aducă creditele la zi. Când solicită trebuie să nu aibă restanțe.”, a precizat premierul.
Conform ordonanței adoptate săptămâna trecută, ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului – persoană fizică sau juridică – pentru o perioadă de la una până la nouă luni, dar durata pe care se suspendă nu va depăși data de 31.12 2020. Florin Cîţu a precizat că măsura îi privește pe cei care au fost afectați „direct sau indirect” de măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19.
După publicarea ordonanței, ministerul finanțelor trebuie să emită norme de aplicare a legii.
PSD a anunțat că va modifica legea în Parlament astfel încât ratele să poată fi amânate până în septembrie, dar fără a fi puse dobânzi suplimentare.
Sursa: www.digi24.ro