Pandemia de coronavirus a depășit pragul de un milion de contaminați în întreaga lume
Publicat de Cosmin Meca, 3 aprilie 2020, 11:51
Pandemia de coronavirus a depășit pragul de un milion de contaminați în întreaga lume, de peste 10 ori mai mulţi decât în urmă cu exact o lună.
OMS raporta pe 3 martie aproape 91.000 de cazuri, cu marea lor majoritate în China, care contabiliza și 95% din victime. Acum Europa este continentul cu cele mai multe decese, iar Statele Unite au cea mai rapidă răspândire a bolii. Ieri, Spania a devenit a doua țară din lume, după Italia, cu peste 10.000 de morți, și numărul contaminanților crește zilnic cu aproximativ 8.000.
Autoritățile speră însă că s-a ajuns la vârful epidemiei și că, după aproape trei săptămâni de izolare a populației, numărul îmbolnăvirilor va începe să scadă. Maria Jose Sierra, director adjunct al Centrului spaniol de Alerte și Urgențe:
După cum transmite corespondenta RRA la Madrid, Annamaria Damian, Spania a achiziționat un milion de teste de diagnostic rapid, care vor fi folosite în spitale, dar și în căminele de bătrâni, unde au fost înregistrate peste 1.000 de decese.
Statele Unite au raportat un record zilnic de decese, 1.169, iar totalul se apropie de 6.000, din peste 244.000 de contaminări confirmate. La obișnuita conferință de presă de la Casa Albă, președintele Trump a spus că lupta cu pandemia a intrat într-o faza crucială, și a cerut fiecărui american să respecte restricțiile, pentru a încetini răspândirea coronavirusului. Doina Saiciuc transmite din Washington
Franţa se află pe locul 4 în lume la numărul de decese, depăşind 5000. O problemă este situaţia căminelor de bătrâni, unde victimele au fost incluse pentru prima oară în statistici. Numărul total de cazuri confirmate se aproape de 60.000, în condiţiile creşterii testării.
Autorităţile sanitare speră să se menţină tendinţa înregistrată săptămâna aceasta, când numărul deceselor a început să scadă, precum şi cel al pacienţilor în stare gravă, după cum relatează corespondenta noastră la Paris, Daniela Coman:
Italia rămâne țara cel mai greu lovită de epidemia de coronavirus. Peste 7.000 de persoane au decedat în nordul țării, ceea ce reprezintă jumătate din numărul total al victimelor la nivel național. Principalul crematoriu din Milano nu mai poate face incinerări din cauza înmulțirii drastice a deceselor din ultimele zile, iar cadavrele sunt trimise în alte orașe. Corespondenta RRA la Roma, Elena Postelnicu relatează