101 ani de la Tratatul de la Versailles. România nu a primit, niciodată, reparațiile de război din partea Germaniei
Publicat de Lica Simona, 28 iunie 2020, 15:40
Pe 28 iunie 1919, era semnat Tratatul de la Versailles, care a pus capăt, oficial, Primului Război Mondial.
La tratative au participat peste 1000 de oameni de stat, diplomați și delegați din treizeci de ţări. În acest context, o delegaţie română, condusă de prim-ministrul Ion I.C. Brătianu, s-a deplasat la Paris, pentru a prezenta, spre confirmare şi recunoaştere internaţională, în faţa Marilor Puteri şi a forumului din capitala Franţei, hotărârile plebiscitare de Unire din 27 martie/9 aprilie, 15/28 noiembrie şi 18 noiembrie/1 decembrie 1918.
Conferinţa a dus, în final, la semnarea tratatelor de pace, ce s-au concretizat în cinci documente, cel mai important fiind Tratatul de la Versailles – Tratatul de Pace cu Germania.
La 28 iunie 1919, era semnat, aşadar, Tratatul de la Versailles, care prevedea ocuparea bazinului Rinului timp de 15 ani, reducerea armatei germane la un efectiv de 100.000 de oameni, cedarea coloniilor către învingători, interzicerea intrării în Liga Naţiunilor. La art. 231, Tratatul de la Versailles arăta că statul german era considerat răspunzător de toate distrugerile provocate de război şi era obligat la plata „reparaţiilor”.
În problema reparaţiilor faţă de România, tratatul dispunea ca Germania să plătească „toate pagubele cauzate populaţiei civile”, cuantumul urmând a fi stabilit de o comisie. Problema reparaţiilor de război a făcut obiectul mai multor întâlniri şi aranjamente internaţionale în perioada interbelică şi, din nefericire, România nu a beneficiat, din partea Germaniei, de nicio sumă, în contul pierderilor sale de război.