Noi restricții în mai multe țări europene
Publicat de Cosmin Meca, 14 octombrie 2020, 09:46
Franţa ar putea introduce noi restricţii pentru a limita propagarea virusului, după mai multe săptămâni de agravare a situaţiei epidemice. Cel mai recent bilanţ zilnic arată 13.000 de contaminări, 80 de decese şi peste 1000 de internări în spitale, din care 220 la reanimare. Este de aşteptat ca preşedintele Emmanuel Macron să anunţe măsurile în această seară, dupa o şedinţă de guvern şi consultări în Consiliul de apărare sanitară.
În Anglia intră de azi în vigoare un nou sistem de alertă COVID, pe trei niveluri, care stabileşte restricţiile pe plan local, în contextul agravării situaţiei epidemiologice. Mai multe oraşe din nord intră automat în alertă maximă, în care restaurantele şi barurile sunt închise, iar oamenii nu mai au voie să se întâlnească unii cu alţii. Potrivit corespondentei noastre la Londra, premierul britanic Boris Johnson a explicat că numărul infectărilor creşte vertiginos şi că situaţia din spitale este mai gravă decât în martie. Opoziţia laburistă a criticat însă măsurile guvernului conservator, pe care-l acuză că nu are o strategie pentru ieşirea din criză.
Italia a adăugat o serie de excepții, în plus față de cele în vigoare la acest moment, pentru persoanele care vin din România. Astfel, sunt exceptate de la obligativitatea supravegherii medicale și a autoizolării pentru o perioadă de 14 zile la intrarea în Italia cei care întrunesc următoarele condiții: nu prezintă simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2 și nu au călătorit în ultimele 14 zile în state ca Armenia, Bosnia și Herțegovina sau Republica Moldova. Exceptate sunt și persoanele care intră în Italia în scopul șederii de scurtă durată, până la 120 de ore în total, și vizitatorii care intră în Italia în scopul tranzitului pentru o durată de maximum 36 de ore. Aceeași excepție valabilă pentru personalul sanitar care intră în Italia în scopul exercitării profesiei. Aceste excepții se aplică de astăzi până în 13 noiembrie. Mai multe informații sunt pe site-ul Ministerului român de Externe.
Un grup de doctori spanioli pregăteşte o strategie de combatere a răspândirii coronavirusului, în condiţiile în care măsurile luate de autorităţi nu reuşesc să reducă rata de infectare de 6-7 la mia de locuitori, înregistrată în zonele aglomerate. Medicul de urgenţă César Carballo spune că strategia foloseşte indicatori precoci de prevenire, mai buni decât cel al ocupării paturilor de spital, care este ultima verigă din lanţ. Sistemul sanitar din Spania este din nou în situaţie critică în acest al doilea val al epidemiei, iar medicii avertizează ca blocarea tratamentelor pentru boli fără legătură cu COVID-19 va avea consecinţe grave anul viitor.