Cum va ajunge vaccinul anti-Covid de la Pfizer în România. Trebuie transportat la -80 de grade
Publicat de Cosmin Meca, 10 noiembrie 2020, 16:38
Eficienţa vaccinului experimental Covid de la Pfizer depăşeşte 90%, potrivit primelor date ale unui studiu desfăşurat pe scară largă.
Există și dezavantaje, cum ar fi necesitatea de transport la -80 de grade Celsius, ceea ce implică provocări majore de logistică.
Ţările care vor pregăti în avans facilităţi de primire în aeroporturi, reţea de distribuţie, şi personal suficient, îşi vor imuniza primele cetăţenii.
Peste două săptămâni, Asociaţia Internaţională de Transport Aerian va trimite, spre 200 de ţări ale lumii, indicaţii spre a se pregăti în avans cu depozite, puncte de vaccinare şi personal pentru oricare dintre variante.
Glyn Hughes, Global Head Cargo I.A.T.A.: „Dacă vor fi aprobate vaccinuri care trebuie congelate la temperatură joasă, e posibil să meargă mai degrabă spre acele ţări care au facilitaţi.”
Reporter: De câte avioane aţi avea nevoie ca să duceţi vaccinurile într-o ţară că România?
Glyn Hughes: „Dacă România are nevoie de un milion de doze de vaccin pe săptămână, pentru că acesta este ritmul în care le poate distribui, atunci industria aeronautică va lucra direct cu producătorii şi va pune la dispoziţie capacitatea necesară. Dacă guvernele sau miniştrii Sănătăţii doresc să mai discutăm despre acest subiect, suntem deschişi să comunicăm cu reprezentanţii oricărui stat.”
Asociaţia Internaţională de Transport Aerian a cerut guvernelor încă din septembrie să grăbească pregătirile pentru momentul în care vaccinul COVID va fi aprobat şi pregătit de distribuţie.
Producătorul vaccinului revoluținar, Pfizer și partenerul său german, spun că nu au descoperit breşe de siguranţă, în testarea vaccinului COVID Efectele adverse nu sunt diferite ori mai frecvente, faţă de cele aşteptate.
Albert Bourla, director executiv Pfizer: „Dat fiind impactul, cred că ar fi cel mai mare progres medical din ultima sută de ani. Și este extraordinar că vine într-un moment când lumea are cel mai mult nevoie de vaccin.”
Rata de imunizare a subiecţilor este de peste 90 la sută, în timp ce agenția pentru medicamente din Statele Unite cerea ca un vaccin împotriva COVID să protejeze măcar jumătate din lotul vaccinat. Pfizer și BioNTech au un contract de 1,95 miliarde de dolari cu guvernul Statelor Unite, pentru 100 de milioane de doze.
În România, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, spune că vaccinarea va fi voluntară şi fără test prealabil.
sursa: stirileprotv.ro