Muzeul Olteniei a intrat în posesia tezaurului de la Pielești
Publicat de Lica Simona, 31 iulie 2021, 09:48
Un tezaur de peste 100 de monede romane şi podoabe de argint, vechi de aproape 2.300 de ani, descoperit, anul trecut, într-o oală, de un localnic din comuna Pieleşti, județul Dolj, în timp ce făcea săpături pentru amenajarea unei piscine, a intrat în patrimoniul Muzeului Olteniei din Craiova. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, care a mai spus că, zilele acestea, cetăţeanul care a descoperit tezaurul şi-a primit recompensa, potrivit legii, adică 45 la sută din valoarea pieselor.
Tezaurul găsit datează din vremea regelui dac Burebista și constă în 107 monede, majoritar romane, și 16 piese de podoabă: fragmente de inele, brățări, verigi și o fibulă de argint, vechi de aproape 2.300 de ani. Toate obiectele se aflau într-o oală de pământ.
Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei: „Acea fibulă face parte dintr-un model care se regăsea doar în vestul Europei. Este în formă de linguriţă şi este singura de acest fel din estul Europei. Ea era larg răspândită în vest şi aparţinea mediului celtic. Cred că acest tezaur a fost îngropat prin secolul I înainte de Hristos, atunci când a avut loc acţiunea lui Burebista de a unifica toate triburile dacice. Au fost mai multe lupte atunci, iar cine l-a îngropat, probabil, mergea la război. Apoi, ori a fost ucis în luptă, ori a emigrat în altă parte, cert este că nu s-a mai întors să dezgroape monedele, care au rămas în pământ mai bine de 2.000 de ani”.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.