Connect with us

Fapt divers

10 octombrie – Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti

Published

on

Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti a fost instituită prin Legea 168/2017 care precizează, la articolul 2 că „prin produs agroalimentar românesc se înţelege produsul obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România şi are inscripţionat pe etichetă drapelul României”.

În expunerea de motive se arată că prin instituirea acestei zile se doreşte încurajarea producţiei agricole naţionale pentru consumatorii români, precum şi pentru cei ce deţin spaţii de vânzare (comercianţi), producătorul urmând să prezinte, cu prilejul acestei zile, produse autohtone de calitate. În expunerea de motive, se mai arată că se doreşte, totodată, îmbunătăţirea statutului producătorului român în lanţul alimentar scurt şi încurajarea consumului de produse agroalimentare autohtone şi de produse tradiţionale.

Decretul pentru promulgarea Legii 168/2017 privind instituirea datei de 10 octombrie ca Zi naţională a produselor agroalimentare româneşti, a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis la 11 iulie 2017, iar legea a fost publicată în Monitorul Oficial la 13 iulie 2017.