Studiu Pfizer: doza a treia de vaccin are o eficienţă de peste 95% împotriva Covid
Publicat de Cosmin Meca, 22 octombrie 2021, 09:49
Cea de a treia doză de vaccin împotriva Covid-19 al alianței Pfizer-BioNTech are o eficienţă de 95,6% împotriva formelor simptomatice ale bolii, potrivit unui studiu clinic de faza 3 asupra a 10.000 de persoane în vârstă de peste 16 ani.
Potrivit news.ro, care citează AFP, studiul efectuat de cele două laboratoare farmaceutice arată ”o eficienţă relativă de 95,6%” şi ”un profil al siguranţei favorabil”. Studiul a fost realizat în timp ce varianta delta a SARS-CoV-2 era principala tulpină aflată în circulaţie.
Rezultatele urmează să fie prezentate autorităţilor de reglementare ”cât mai curând”, anunţă firmele.
Mai multe ţări au autorizat deja administratea celei de a treia doze de vaccin anticovid (booster), pentru a crește imunitatea persoanelor deja vaccinate. Potrivit unor studii, nivelul de imunitate scade după mai multe luni de la administrarea celei de-a doua doze.
În Statele Unite, experţi de la Agenţia americană a medicamentului (FDA) au dat aundă verde, din septembrie, unei a treia doze de vaccin anticovid Pfizer/BioNTech în cazul unor categorii cu risc, precum persoanele în vârstă de peste 65 de ani.
”Datele disponibile sugerează o imunitate în scădere la anumite populaţii vaccinate complet”, declara recent directoarea interimară a FDA Janet Woodcock.
În Europa, Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a aprobat la începutul lunii octombrie vaccinarea cu a treia doză de Pfizer/BioNTech a persoanelor în vârstă de peste 18 ani, dar a lăsat statelor posibilitatea să aleagă categoriile de vârstă considerate cu risc crescut.
Franţa a început, de exemplu, să administreze doza a treia persoanelor în vârstă (la şase luni de la vaccinare) şi persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
Alte guverne au mers şi mai departe. În Israel, a treia doză este disponibilă de la vârsta de 12 ani, la cinci luni de la vaccinarea completă.
Subiectul celei de a treia doze a relansat însă problema inegalităţii între ţările bogate şi cele sărace. Accesul la prima doză de vaccin anticovid rămâne foarte limitat în unele regiuni ale lumii, mai ales în Africa.
Sursa: News.ro