Creierul uman are o înclinație spre negativism
Publicat de Cosmin Meca, 25 octombrie 2021, 13:06
Creierul uman are o sensiblitate foarte mare la evenimentele negative, iar stimulii negativi sunt stocați mai ușor în memoria de lungă durată.
Din punct de vedere evolutiv, asta are sens deoarece asimilarea informațiilor legate de lucruri care au un efect dăunător asupra noastră asigură supraviețuirea, însă această tendință poate avea și consecințe negative asupra calității vieții omului.
Dacă într-un context în care persoana se aștepta să eșueze chiar a eșuat, atunci va dispărea motivația pentru a încerca din nou ceea ce nu a reușit de prima dată.
Predispoziția către negativitate poate afecta succesul în diverse aspecte ale vieții, precum: performanța academică, performanța sportivă, managementul anxietății, panicii, depresiei sau succesul căsniciei.
Creșterea încrederii în sine poate schimba tendința de a avea așteptări negative, iar încrederea și stima de sine au ca efect creșterea șanselor de succes.
Îngrijorarea excesivă este un bun predictor al epuizării psihologice, numulțumirii față de locul de muncă și de nivelul de performanță din orice domeniu de activitate.
Sursă text: scientia.ro