O pastilă ar putea înlocui exercițiile fizice. Ce au descoperit cercetătorii din Australia?
Publicat de Cosmin Meca, 17 decembrie 2021, 11:43
Oamenii de știință ar putea în curând să creeze o pastilă care reproduce efectele exercițiile fizice, dar fără efectuarea vreunui tip de exerciții.
O echipă de cercetători de la Universitatea Națională Australiană (ANU) a anunțat că a identificat un semnal molecular care este trimis în creier și ochi imediat după efectuarea exercițiilor fizice. Mai precis, semnalele călătoresc prin intermediul particulelor lipide la sistemul nervos central.
Cercetătorii au publicat un studiu despre descoperirile lor în jurnalul Clinical & Experimental Ophthalmology. Acum, aceștia speră să poată reuși să folosească aceste particule pentru a crea o pastilă care să fie administrată precum o vitamină.
„Beneficiile exercițiilor fizice depășesc ceea ce este cunoscut în mod tradițional”
„În esență, noi prescriem mesajul molecular al exercițiilor fizice pentru cei care nu sunt capabili din punct de vedere fizic să facă asta”, a spus Riccardo Natoli, director Clear Vision Research la ANU și unul dintre autorii studiului.
Echipa dorea, de fapt, să descopere efectele exercițiilor fizice asupra retinei. Deși știau că sportul ajută la menținerea sănătății ochilor, aceștia nu înțelegeau pe deplin impactul.
„Am descoperit că beneficiile exercițiilor fizice depășesc ceea ce este cunoscut în mod tradițional. Cu toate acestea, impactul acestora a fost foarte puțin studiat în cazul retinei, în ciuda faptului că retina este o extensie a creierului”, a spus Joshua Chu-Tan, un alt autor al studiului.
Poate îmbunătăți și încetini progresia bolilor neurodegenerative
Acum, oamenii de știință vor să se inspire din aceste descoperiri și să creeze tratamente și terapii pentru cei care suferă de afecțiuni neurologice sau oamenii care nu-și pot folosi membrele pentru a face sport.
„A fost sugerat faptul că prescrierea exercițiilor fizice pentru pacienții care suferă de boli neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson poate îmbunătăți și încetini progresia bolii”, a adăugat Chu-Tan.
sursa: descopera.ro