Un reactor de fuziune din China a atins o temperatură mai mare decât Soarele
Publicat de Cosmin Meca, 7 ianuarie 2022, 14:45
Reactorul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a doboât toate recordurile anterioare, reușind să încălzească o cantitate de plasmă la o temperatură de 70 de milioane de grade Celsius, timp de aproximativ 18 minute.
Prin acest experiment, oamenii de știință încearcă să exploateze fuziunea nucleară, proces în care atomii de hidrogen se unesc, la presiuni și temperaturi ridicate, rezultând atomi de heliu, pentru a produce o cantitate enormă de energie, care nu generează gaze de seră sau deșeuri radiocative cu durată mare de descompunere.
Până în prezent, nu a fost încă creat un reactor care să creeze mai multă energie decât are nevoie pentru a funcționa.
Există mai multe astfel de proiecte în lume, cel mai ambițios fiind ITER, o colaborare dintre 35 de țări, listă în care sunt incluse, pe lângă statele din UE, și giganți ai energiei precum SUA, India și China, care are ca scop construirea celui mai puternic reactor creat vreodată.
Experții se așteaptă ca acesta să poată intra în funcțiune în 2025 și să furnizeze informații cruciale pentru producerea unei surse de energie cu potențial aproape nelimitat.
Sursă text: livescience.com