Cea mai mare meduză din lume și alte patru „jeleuri vii” gigantice
Publicat de Cosmin Meca, 26 ianuarie 2022, 09:22
Ai auzit vreodată de meduza Nomura, care cântărește 200 de kilograme? Este cea mai mare meduză din lume.
Dacă te temi de prezența meduzelor în apă atunci când înoți în mare, informațiile de pe această listă nu te vor încuraja deloc. De la monștri gigantici cu mii de tentacule, la meduze uriașe care au în loc de tentacule brațe prin care se hrănesc, aceste creaturi domină apele în care plutesc.
Așadar, iată cinci dintre cele mai mari meduze care cutreieră mările lumii.1
„Coama leului”
Aceste creaturi terifiante și totuși frumoase pot atinge lungimea uimitoare de 36 de metri, mai mult decât o balenă albastră. Această meduză gigantică (Cyanea capillata) are 1.200 de tentacule și trăiește în apele foarte reci din Arctica, nordul Oceanului Atlantic și nordul Oceanului Pacific.
Cel mai mare specimen măsurat vreodată a fost identificat în largul coastei statului american Massachusetts în 1870. Avea diametrul clopotului de 2.1 metri, iar tentaculele atingeau 36.6 metri lungime.2
Cea mai mare meduză: Nomura
Meduza Nomura este cea mai mare meduză din lume din punctul de vedere al masei.
Aceste meduze uriașe, care trăiesc cu precădere în Marea Japoniei, își încep viața ca polipi de mărimea unui ac și ajung la greutatea de 200 de kilograme în mai puțin de un an. Exemplarele adulte au diametrul de 1.80 metri.3
Stygiomedusa Gigantea
Aceste meduze arată de parcă ar purta o rochie peste tentacule. Aceste formațiuni sub formă de clopot pot atinge lățimea de peste 90 de centimetri.
Cele patru tentacule ciudate ale animalului mai adaugă încă 1.80 metri la lungimea sa. Dar asta nu ar trebui să ne îngrijoreze, fiindcă această meduză uriașă nu înțeapă.
Cu doar 110 apariții în 110 ani, este o meduză rar întâlnită, dar este răspândită în întreaga lume, cu excepția Oceanului Arctic.
Cea mai mare meduză din lume are diametrul de 1.80 metri.
4
Tiburonia Granrojo (Gigantul roșu)
În loc de tentacule, Gigantul roșu are între patru și șapte tentacule cu care înhață prada. Deși are un clopot lat de 90-100 de centimetri și pare greu de trecut cu vederea, au fost observate puține exemplare din această specie, fiindcă meduza trăiește la adâncimi cuprinse între 600 și 1.450 de metri.
5
Meduza-butoiaș
Această creatură este denumită corespunzător, fiindcă clopotul său are mărimea unui butoi și cântărește aproximativ 35 de kilograme. Aceste meduze sunt destul de răspândite în apropierea insulelor britanice și se pare că sunt gustarea preferată a țestoasei de mare.
sursa: incredibilia.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.