Proiectul „Creative Jobs For Creative Youth”, la final: Oportunitate educațională, în timp de pandemie
Publicat de Lica Simona, 31 ianuarie 2022, 13:39
Au transformat într-o oportunitate perioada de pandemie, care ne-a afectat pe toți în ultimii doi ani, participând la activitățile proiectului de educație non-formală „Creative Jobs For Creative Youth”! Este vorba despre 32 de tineri, din localitățile doljene Poiana Mare și Calafat și din orașul bulgăresc Vidin, care s-au familiarizat cu provocările găsirii drumului spre carieră, în general, și, în special, cu medii de lucru din instituții cu care, la vârsta lor, e necesar să intre în contact – de exemplu, biblioteci și muzee –, mai precis cu meserii legate de patrimoniul cultural. Proiectul bilateral România-Bulgaria „Creative Jobs For Creative Youth” s-a desfășurat, timp de doi ani, prin programul Erasmus+, și se încheie astăzi, 31 ianuarie 2022. Nu înainte ca fiecare din cei 32 de tineri să fi primit Certificatul Youthpass, cu ajutorul căruia pot descrie activitățile desfășurate ca voluntari și rezultatele învățării prin acest program european la care au participat.
Implementat de Asociaţia „EU vreau” din Craiova şi organizaţia AVE, din Vidin, proiectul „Creative Jobs For Creative Youth” a avut loc într-un context în care șomajul rămâne crescut, în rândul tinerilor, iar gradul de cunoaștere și înțelegere a importanței patrimoniului cultural, unul scăzut. Scopul inițiatorilor proiectului a fost, așadar, de a le face cunoscute valorile istorice și culturale și de a-i responsabiliza în privința protejării lor. Totodată, de a-i sprijini să-și îmbunătățească educația pentru orientarea spre carieră și de a le încuraja formarea profesională, pentru meserii legate de patrimoniul cultural.
Proiectul a îmbinat cunoștințe utile despre formarea profesională cu ateliere interactive, activități prin care participanții și-au antrenat abilități folositoare în carieră și care i-au ajutat să înțeleagă mai bine opțiunile de dezvoltare profesională și să își aleagă drumul potrivit. De asemenea, au aflat de la profesioniști din domeniul patrimoniului cultural ce presupun meseriile pe care aceștia le au și au vizitat obiective precum Cetatea „Baba Vida”, Moscheea și Biblioteca „Osman Pazvantoglu”, Sinagoga ruinată, Catedrala „Sf. Dimitrie”, Centrul Epigrafic – cel mai nou muzeu din Vidin, realizat printr-un proiect cu finanțare europeană și inaugurat în anul 2017, ca și Muzeul de Artă – Palatul „Marincu”, Biserica „Izvorul Tămăduirii” sau Biserica Grecească din Calafat. N-au lipsit din program atelierele tematice și creative, activitățile în aer liber, jocurile de socializare și de echipă, serile interculturale.
„Activitățile non-formale sunt încă o noutate pentru unii tineri din România, în special pentru cei care provin din medii defavorizate. Bucuria că am putut să le facem cunoscute a fost nemărginită! Cu atât mai mult cu cât activitățile de dezvoltare personală și profesională din proiect au avut loc în plină pandemie de coronavirus – desigur, cu toate măsurile necesare pentru riscuri reduse de infectare –, care a înrăutățit perspectiva de viitor a tinerilor”, spune Rebecca Popescu, formator în cadrul proiectului „Creative Jobs For Creative Youth”, cu specializări în Artă Sacră la Universitatea din Craiova și Restaurare la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Referindu-se la impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății populației și a vieții economice și sociale, reprezentanții celor două organizații partenere în proiect spun că tinerii sunt printre cele mai afectate grupuri, fiind nevoiți să se adapteze la schimbările dramatice din educație sau piața muncii.
Etapa de diseminare a rezultatelor proiectului a fost realizată la sfârșitul anului trecut și, tot atunci, fiecare dintre cei 32 de tineri români și bulgari a primit Certificatul Youthpass, care descrie și validează experiența de învățare nonformală și informală, dobândită în cadrul proiectului. Documentul este recunoscut la nivelul Uniunii Europene și poate fi util pentru viitorul parcurs educațional sau profesional al participanților. Tot la finalul anului trecut, Liceul Teoretic „George Șt. Marincu” din Poiana Mare și sediul AVE din Vidin au găzduit expoziții, cuprinzând fotografii realizate chiar de participanți, la obiectivele de patrimoniu vizitate. Dorința reprezentanților Asociaţiei „EU vreau” şi a partenerului bulgar este ca aceștia să împărtășească experienţa lor cât mai multor tineri din comunitățile din care provin, iar numărul celor care se vor implica, în viitor, în astfel de proiecte interculturale, să fie tot mai mare. „Creative Jobs For Creative Youh” a fost finanţat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+, Acțiunea cheie KA105 – Mobilități ale tinerilor.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.