Astronomii au descoperit o galaxie cu un diametru de peste 16 milioane de ani lumină
Publicat de Cosmin Meca, 18 februarie 2022, 12:15
Echipa de cercetare, condusă de Martijn Oei, astronom la Observatorul Leiden din Olanda, a descoperit o galaxie aflată la aproximativ 3 miliarde de ani lumină de Terra, denumită Alcyoneus, care un diametru de 160 de mari mare decât Calea Lactee și de 4 ori mai mare decât fosta deținătoare a recordului, IC 1101. Denumirea vine din mitologie, de la unul dintre giganții care s-au luptat cu Hercule.
Alcyoneus are în centru o gaură neagră supermasivă, care expulează două jeturi de plasmă ce se deplasează cu o vitează apropiată de cea a luminii. După o călătorie de milioane de ani lumină, jeturile formează niște lobi care emit lumină sub formă de unde radio.
Observația a fost realizată cu ajutorul Low Frequency Array (LOFAR), o rețea alcătuită din aproximativ 20.000 de radiotelescoape, conectate între ele, situate în 52 de locații din Europa.
Cu excepția structurilor sale gigantice, Alcyoneus este o galaxie normală. Masa stelară și masa găurii negre supermasive sunt similare cu cele ale altor galaxii radio gigantice.
Astronomii nu au încă o explicație pentru modul în care acei lobi au fost formați, dar există totuși anumite teorii. Este posibil ca regiunea din jurul galaxiei să aibă o denistate neobișnuit de mică, jeturile extindzându-se astfel pe distanțe foarte mari, sau ca Alcyoneus să facă parte dintr-un filament al rețelei cosmice, o structură imensă, compusă din gaz, despre care se cunosc foarte puține informații.
Sursă text: livescience.com