Hidratarea poate reduce riscul de insuficiență cardiacă
Publicat de Cosmin Meca, 1 aprilie 2022, 15:15
Conform unui studiu recent publicat în European Heart Journal, menținerea hidtratării la vârsta mjlocie poate diminua riscul de a dezvolta insuficiență cardiacă.
Oamenii de știință au analizat datele colectate de la peste 11 000 de persoane cu vârste cuprinse între 45 și 66 de ani, ținându-i sub observație timp de 25 de ani. Pentru a determina nivelul de hidratare, a fost analizat nivelul de sodiu din sângele participanților, cunoscut și sub numele de sodiu seric, care crește pe măsură ce nivelul de lichide ale unei persoane scade.
Cercetătorii au descoperit că persoanele cu niveluri serice de sodiu la limita superioară a intervalului normal au avut un risc cu 39% mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă în decursul celor 25 de ani care au fost examinați, în comparație cu cei care aveau niveluri serice de sodiu mai scăzute. Insuficiența cardiacă este o afecțiune în care mușchiul inimii nu poate pompa suficient sânge pentru a satisface cerințele normale ale organismului.
Chiar și după ce au fost luați în considerare factori precum vârsta, sexul, indicele de masă corporală, nivelul de colesterol, statutul de fumător, tensiunea arterială ridicată și cantitatea de sare adăugată în mâncare, rezultate au fost asemănătoare. Touși, studiul a constatat doar o asociere între nivelurile mai ridicate de sodiu seric și insuficiența cardiacă; este necesar un studiu controlat și aleatoriu pentru a confirma rezultatele. Studiul a exclus persoanele cu diabet, obezitate și insuficiență cardiacă.
Consumul suficient de lichide este important pentru numeroase funcții ale organismului, inclusiv pentru a ajuta inima să pompeze mai ușor sângele. Autorii studiului recomandă ca, în general, femeile să bea aproximativ 6 până la 8,5 căni (1,5 până la 2 litri), iar bărbații să bea aproximativ 8,5 până la 12,5 căni (2 până la 3 litri) de lichide pe zi, însă cantitatea poate varia în funcție de exerciții fizice, afecțiunile medicale de bază și medicamentele.
Potrivit Clinicii Mayo, oamenii își pot reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare prin adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv prin consumul de alimente sănătoase, nefumatul, menținerea unei greutăți sănătoase.
Sursă text: livescience.com