China se confruntă cu cel mai grav val de căldură înregistrat vreodată
Publicat de Cosmin Meca, 25 august 2022, 14:01
Sudul Chinei se confruntă cu cea mai lungă perioadă continuă de temperaturi ridicate de când au început înregistrările, în urmă cu peste 60 de ani.
De asemenea, seceta paralizantă, exacerbată de un valul de căldură record, s-a răspândit în jumătate din China și a ajuns până în platoul tibetan, de obicei friguros, potrivit datelor oficiale publicate.
Cea de-a doua economie a lumii a înregistrat peste 70 de zile de valuri de căldură, inundații fulgerătoare și secetă, fenomene despre care oamenii de știință spun că devin tot mai frecvente și mai intense din cauza schimbărilor climatice.
Cea mai afectată zonă, bazinul fluviului Yangtze, care se întinde de la Shanghai până la provincia Sichuan, în sud-vestul Chinei, este locuită de peste 370 de milioane de oameni și conține mai multe centre de producție, inclusiv megapolisul Chongqing.
Administrația meteorologică din China a prezis că vor continua temperaturile ridicate de până la 40 de grade Celsius (104 grade Fahrenheit) în Chongqing și în provinciile Sichuan și Zhejiang joi.
Părți din sud-vestul Sichuanului au fost lovite recent de ploi puternice, provocând evacuarea a aproape 30.000 de persoane, a raportat televiziunea de stat CCTV. În sud-est, taifunul Ma-on a ajuns joi dimineață în provincia de coastă Guangdong și în Hong Kong.
Consiliul de Stat al Chinei a anunțat miercuri o subvenție de 10 miliarde de yuani (1,45 miliarde de dolari) pentru a sprijini cultivatorii de orez care se confruntă cu condiții de secetă ce pun în pericol recolta de toamnă din acest an.
China produce peste 95% din orezul, grâul și porumbul pe care le consumă, dar o recoltă redusă ar putea însemna o creștere a cererii de importuri în cea mai populată țară din lume – ceea ce ar pune și mai multă presiune asupra aprovizionării globale, deja tensionată de conflictul din Ucraina.
Sursă text: phys.org