O tânără de 19 ani apără Ucraina cu arma în mână. „Dăm totul ca să oprim inamicul”
Publicat de Cosmin Meca, 24 octombrie 2022, 09:02
În ultimele ore, Kremlinul a continuat atacurile care vizează infrastructura energetică și peste un milion de ucraineni au rămas în beznă.
Fără apă și energie electrică, orașul Energodar se află în pragul unei crize umanitare.
Un avion rusesc de luptă s-a prăbușit peste o casă
Pe de altă parte, încă un avion rusesc de luptă s-a prăbușit peste o casă, de data asta în sudul Siberiei.
Acesta este momentul în care un avion Suhoi 30 se prăbușește peste o clădire din orașul Irkutsk, în Siberia, în timpul unui zbor de antrenament. Doar locatarii au scăpat cu viață din incendiul care a urmat – cei doi piloți ai aeronavei au murit.
Este al doilea incident de acest fel produs în Rusia în ultima săptămână. Lunea trecută, un alt avion Suhoi 30 a căzut peste un bloc din orașul Yeysk, în sudul Rusiei. 15 oameni au murit și alți 19 au fost răniți în explozie.
Noi bombardamente în Nikolaev
În aceste zile, rușii folosesc intensiv aviația militară ca să atace cu rachete infrastructura energetică a Ucrainei. Duminică a fost rândul orașului Nikolaev, din sud, să fie bombardat.
Taisiia Kovaliova, locuitoare din Nikolaev: „Aici era, înainte, un magazin. Acolo era un loc de joacă. Mi-am petrecut toată copilăria la acest loc de joacă, deja mă apucă nostalgia… Am fost să văd singurul leagăn care a mai rămas în picioare”.
Aproape un milion și jumătate de gospodării au rămas fără electricitate în ultimele zile, pentru că mai mult de o treime dintre stațiile electrice ale Ucrainei au fost distruse.
În regiunea Donețk, militarii ucraineni duc lupte grele cu unitățile ruse care le testează în fiecare zi linia de apărare.
Kavita Sharma, reporter RTL în Donețk: „Soldații ne spun că văd drone rusești pe aici în fiecare zi și încearcă, pe cât posibil, să le doboare”.
Nazar, comandant: „Avem nevoie de mai multe sisteme antiaeriene, pentru ca civilii să fie în siguranță”.
„Nu totul depinde de noi”
Printre soldați este și Oksana, o tânără de doar 19 ani care luptă cot la cot cu ceilalți împotriva invadatorilor ruși.
Oksana, soldat: „După atacurile cu drone care au lovit Ucraina, am înțeles că nu totul depinde de noi, soldații. Dăm totul ca să oprim inamicul, dar nu stă doar în puterea noastră… Atacurile asupra infrastructurii și a obiectivelor civile ne arată că suntem neputincioși acolo”.
Pe Vladimir Putin nu-l interesează câți civili ucraineni sau câți militari ruși mor în acest război, spune un fost diplomat rus.
Boris Bondarev, fost diplomat rus: „El ar putea sacrifica 10 sau 20 de milioane de ruși doar pentru a câștiga acest război doar pentru a-i măcelări pe toți ucrainenii, pentru că este o chestiune de principiu. Este o chestiune de supraviețuire politică pentru el. Trebuie să înțelegeți că, dacă va pierde războiul, va fi sfârșitul pentru el”.
Care e cea mai mare teamă a Occidentului
Cea mai mare temere, în Occident, e utilizarea unor arme de distrugere în masă, în Ucraina. De altfel, ministrul rus al Apărării a inițiat ieri apeluri cu omologii săi din Marea Britanie, Statele Unite, Franța și Turcia, cărora le-a spus că Ucraina ar intenționa să folosească o așa-numită bombă „murdară” în teritoriile ocupate de ruși. E vorba despre un dispozitiv exploziv convențional care ar răspândi particule radioactive pe o suprafață restrânsă.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Când ministrul rus al Apărării organizează un carusel telefonic și le spune miniștrilor străini povești despre așa-zise bombe ‘murdare’, toată lumea pricepe ceea ce se întâmplă. Dacă cineva folosește arme nucleare în partea asta a Europei, e vorba de o singură entitate. Iar această entitate tocmai i-a ordonat camaradului Șoigu să dea telefoane”.
Reacțiile la inițiativa rușilor nu au întârziat să apară. Marea Britanie, Franța și Statele Unite au respins acuzațiile rușilor, iar unele voci occidentale consideră că Moscova ar putea pregăti în viitorul imediat o operațiune sub steag fals, pe care ar pune-o mai apoi în seama Kievului.
sursa: stirileprotv.ro