În 2020, fiecare locuitor din UE a generat 127 kg de deșeuri alimentare
Publicat de Cosmin Meca, 26 octombrie 2022, 11:38
În 2020, primul an al pandemiei COVID-19, în UE s-au risipit aproximativ 127 de kilograme de alimente pe cap de locuitor. Gospodăriile au generat 55% din deșeurile alimentare, reprezentând 70 kg pe cap de locuitor. Restul de 45% a fost reprezentat de deșeurile generate în partea superioară a lanțului de aprovizionare cu alimente.
Combaterea risipei alimentare de către consumatori rămâne o provocare atât în UE, cât și la nivel mondial. Cantitatea de deșeuri alimentare din gospodării este de aproape două ori mai mare decât cantitatea de deșeuri alimentare provenite din sectoarele producției primare și fabricării produselor alimentare și a băuturilor (14 kg și 23 kg pe cap de locuitor; 11 % și, respectiv, 18 %), sectoare în care există strategii de reducere a risipei alimentare, de exemplu prin utilizarea pieselor aruncate ca subproduse.
Restaurantele și serviciile de alimentație publică au reprezentat 12 kg de deșeuri alimentare pe cap de locuitor (9%), în timp ce comerțul cu amănuntul și alte forme de distribuție de alimente a fost sectorul cu cea mai mică cantitate de deșeuri alimentare (9 kg; 7%); cu toate acestea, impactul blocării COVID-19 asupra acestor două sectoare este încă în curs de analiză.
Deșeurile alimentare au un impact ridicat asupra mediului și climei, fiind o sursă suplimentară de emisii de gaze cu efect de seră.
Sursă text: ec.europa.eu/eurostat