Ascultă Radio România Oltenia - Craiova Live

Adevărul despre cartofi și diabet. E bine sau nu pentru glicemie să consumi acest aliment?

Adevărul despre cartofi și diabet. E bine sau nu pentru glicemie să consumi acest aliment?

Publicat de Cosmin Meca, 25 noiembrie 2022, 09:26

Mulți pacienți cu diabet se întreabă dacă este sigur pentru glicemie să consume cartofi, având în vedere conținutul ridicat de carbohidrați din acest aliment. Află cum influențează cartofii valorile zahărului din sânge și cu ce alimente trebuie combinați ca să eviți creșterea glicemiei. 

Cartofii, carbohidrații și glicemia

Un cartof mediu conține aproximativ 40 de grame de carbohidrați, o cantitate destul de mare. Totuși, acest aliment este și o sursă bună de proteine, fibre, fier, potasiu și vitamina C.

Așadar, nu-l excludeți doar pe baza faptului că are un indice glicemic mai ridicat, deoarece este un aliment complex. Mai precis, carbohidrații din cartofi sunt complecși, ceea ce înseamnă că sunt digerați și absorbiți mai lent în sânge decât carbohidrații simpli (și foarte periculoși), precum cei din produsele care au la bază făină albă, zahăr sau alimentele foarte procesate.

Totuși, nu uitați de moderație! Indiferent că aveți sau nu diabet, aveți grijă la porții și, foarte important, faceți combinațiile corecte.

Combinații alimentare indicate: puneți lângă cartofi aceste alimente

În cazul pacientului cu diabet, pancreasul fie nu produce deloc insulină (diabet de tip 1), fie produce prea puțină (diabet de tip 2). Astfel, atunci când ajunge în organism un aliment bogat în carbohidrați, cum e și cazul cartofilor, e posibil ca nivelul de zahăr din sânge să crească și să dureze ceva timp până când insulina (fie ea produsă de pancreas, fie cea sintetică, din medicamente) să își facă treaba.

Din păcate, cu cât acest interval de timp este mai mare, deci intervenția insulinei e întârziată și corpul rămâne în starea de glicemie ridicată mai mult timp, cu atât riscul de complicații este mai crescut: vasele de sânge se pot deteriora, pot apărea boli de inimă, vederea este afectată, la fel și rinichii.

Pentru a preveni astfel de probleme, țineți cont atât de cantitate, cât și de modul în care combinați alimentele.

Când vorbim despre cartofi, aceștia trebuie obligatoriu însoțiți de alimente bogate în fibre, proteine și, cel mai important, de grăsimi sănătoase. Doar astfel, împreună, acești nutrienți ajută la încetinirea vitezei de absorbție a zahărului în sânge și prevenirea problemelor menționate anterior.

Câteva exemple de alimente care pot fi combinate cu cartofi sunt:

  • carnea slabă de pui sau curcan
  • mușchiulețul sau cotletul de porc
  • peștele
  • legumele fără amidon (varză, salată, spanac, castraveți, ciuperci, ardei gras, roșii)
  • brânza feta, urda
  • avocado
  • uleiul de măsline

Copți, fierți, piure sau prăjiți: care e cea mai bună variantă?

E important să țineți cont de cantitate când consumați cartofi, dar mai e o regulă pe care trebuie să o respectați: felul în care îi gătiți.

E adevărat, nivelul glicemiei nu e cu mult modificat dacă alegem cartofi copți, fierți, piure sau prăjiți, arată un studiu realizat pe un grup de pacienți cu diabet de tip 2.

Însă acest aspect contează din punctul de vedere al caloriilor, care în exces duc la îngrășare, grăsime viscerală și, din păcate, la rezistență la insulină. Deci lucrurile sunt legate între ele!

Grăsimea corporală în exces – provenită din alimentele care conțin grăsimi saturate, cum ar fi uleiul de palmier, mezelurile, brânzeturile foarte procesate, sosurile – se depune pe pereții abdominali, acoperă organele, „sufocă” vasele de sânge și provoacă inflamații în organism, care sunt principalele cauzatoare de boli cronice, cum sunt diabetul, artrita, astmul bronșic, hipertensiunea arterială.

Ordinea corectă a alimentelor

Mai multe studii au arătat că ordinea în care mâncăm ce avem în farfurie poate avea un impact major asupra curbei glicemice. De ce se întâmplă asta?

Ei bine, s-a demonstrat că două mese constând din exact aceleași alimente (deci exact aceleași substanțe nutritive și exact același număr de calorii) pot avea un impact foarte diferit asupra organismului nostru, în funcție de ordinea în care sunt consumate componentele lor.

Spre exemplu, un studiu publicat de Universitatea Cornell în 2015 arată că dacă mănânci într‑o anumită ordine componentele cu conținut de amidon, fibră, zahăr, proteine și, respectiv, grăsime, îți vei reduce vârful total de glucoză cu 73%, iar vârful de insulină cu 48%. Acest lucru este valabil în cazul oricui, cu sau fără diabet.

Cea mai bună mișcare este să mâncăm carbohidrații după orice altceva, fie că vorbim de proteine, fibre sau grăsime. Adică nu mâncăm prima dată cartofii, abia apoi carnea și salata. Ci o luăm în sens invers (sau măcar încercăm): salată, carne, cartofi. Sau carne cu salată, iar cartofi abia la sfârșit.

Cu cât glucoza se strecoară mai lent în fluxul nostru sangvin, cu atât curba glucozei va fi mai plată și cu atât ne vom simți mai bine. Putem să mâncăm exact același lucru – dar mâncând la sfârșit carbohidrații, va exista o mare diferență în starea noastră fizică și psihică.

Mai mult decât atât, când mâncăm alimentele în ordinea corectă, pancreasul nostru produce mai puțină insulină. Mai puțină insulină ne ajută să revenim la modul de funcționare cu arderea grăsimii în ritm mai rapid, ale cărui rezultate pozitive sunt numeroase – inclusiv pierderea în greutate.

sursa: csid.ro

Etichete:
5 categorii de alimente care scad nivelul colesterolului
Sănătate & Life Style joi, 7 noiembrie 2024, 11:09

5 categorii de alimente care scad nivelul colesterolului

5 categorii de alimente care scad nivelul...

5 categorii de alimente care scad nivelul colesterolului
Gutui – beneficii pentru sănătate și cum să le consumi. La ce ajută ceaiul din frunze de gutui
Sănătate & Life Style joi, 10 octombrie 2024, 08:49

Gutui – beneficii pentru sănătate și cum să le consumi. La ce ajută ceaiul din frunze de gutui

Gutuia este un fruct care există de mult timp și care este folosit mult în medicina populară pentru a trata tulburările digestive, alergiile și...

Gutui – beneficii pentru sănătate și cum să le consumi. La ce ajută ceaiul din frunze de gutui
plate of fresh assorted melons served on table with bowl of ripe apricots
Sănătate & Life Style luni, 15 iulie 2024, 10:23

Pepenele galben și pepenele roșu: gustos și sănătos

Pepenele galben și pepenele roșu nu sunt doar fructe delicioase de vară, ci și surse importante de nutrienți și vitamine, potrivit medicului...

Pepenele galben și pepenele roșu: gustos și sănătos
7 legume care nu te balonează
Sănătate & Life Style luni, 17 iunie 2024, 10:19

7 legume care nu te balonează

Dacă există un sfat nutrițional care este practic lege, este acesta: mănâncă legume și fructe. Pot exista controverse în jurul uleiului...

7 legume care nu te balonează
Sănătate & Life Style luni, 3 iunie 2024, 09:11

China anunță că a vindecat complet diabetul zaharat, cu o terapie revoluționară. Speranțe pentru victimele unui flagel global

China a anunțat în premieră mondială vindecarea completă de diabet a unui bărbat care făcea insulină de mai multe ori pe zi, printr-un...

China anunță că a vindecat complet diabetul zaharat, cu o terapie revoluționară. Speranțe pentru victimele unui flagel global
Sănătate & Life Style luni, 20 mai 2024, 11:01

Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție

Pe măsură ce carnea este adesea privită într-un mod negativ în majoritatea ghidurilor nutriționale, Societatea Germană de Nutriție...

Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție
Sănătate & Life Style miercuri, 8 mai 2024, 08:54

5 motive pentru care ai degetele de la mâini umflate

...

5 motive pentru care ai degetele de la mâini umflate
Sănătate & Life Style vineri, 22 martie 2024, 08:47

Pizza, un produs premium, nicidecum unul de tip fast-food. Când și cum e bine să o consumăm

...

Pizza, un produs premium, nicidecum unul de tip fast-food. Când și cum e bine să o consumăm