Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci o banană pe zi
Publicat de Cosmin Meca, 12 ianuarie 2023, 10:48
Umila banana este o gustare plină de vitamine și nutrienți esențiali pentru funcționarea corectă a organismului.
Populară pentru gustul plăcut și senzația de sațietate pe care o oferă, banana are multe beneficii surprinzătoare, dacă este consumată zilnic: de la pierderea în greutate până la îmbunătățirea aspectului pielii.
Dacă iubești bananele, te vei bucura să afli că o singură banană pe zi poate juca un rol important pentru sănătatea ta.
Important de specificat este că, la fel ca în cazul fiecărui aliment, nu este indicat să faci exces. Astfel că între 1-3 banane pe zi sunt de ajuns pentru a te bucura de beneficiile acestui fruct minunat.
Banana îmbunătățește sănătatea orală
Dacă mănânci o banană pe zi, poți avea dinți și gingii mai sănătoase, datorită conținutului ridicat de vitamina C.
Chiar dacă vitamina C este cel mai des asociată cu citricele, și bananele sunt bogate în acest nutrient esențial. Banalele conțin aproximativ 10 mg din aportul zilnic recomandat de 75-90 mg de vitamina C.
Vitamina C contribuie la un sistem imunitar puternic pentru ca organismul tău să lupte împotriva radicalilor liberi. Recent, cercetătorii au descoperit că vitamina C are un efect pozitiv asupra gingiilor, ținând la distanță inflamațiile și bolile gingivale.
Banana te-ar proteja de osteoporoză
E ușor să uităm faptul că oasele noaste sunt în continuă schimbare. „Scheletul tău este complet nou la fiecare 10 ani”, a spus dr. Chad Deal, medic reumatolog pentru Cleveland Clinic.
E bine de știut astfel că dacă mănânci o banană pe zi acest obicei va contribui considerabil la sănătatea oaselor, mai ales pe termen lung. Bananele sunt o sursă bună de potasiu, care joacă un rol important în protejarea oaselor de osteoporoză.
De asemenea, alimentele bogate în potasiu ajută organismul să păstreze calciul, un mineral esențial pentru sănătatea oaselor.
O banană pe zi te poate ajuta să slăbești
Bananele sunt, în mod special, perfecte pentru a slăbi. Ele dau o stare de sațietate, ceea ce te face să mănânci mai puțin din alte alimente. Sunt recomandate bananele mai verzi, în detrimentul celor foarte coapte.
„Bogate în fibre, bananele ușor verzi conțin o sursă de amidon rezistent, care este digerat mai lent, favorizând plenitudinea”, a spus un medic nutriționist pentru Healthline.
Sănătatea digestivă este îmbunătățită
Bananele sunt deseori recomandate atunci când te supără stomacul. Ele sunt ușor de digerat și calmează durerea gastrică. Pe lângă asta, ele pot oferi rezultate uimitoare pentru sănătatea colonului, dacă le consumi zilnic.
Amidonul din banane acționează ca un prebiotic, ajutând bacteriile bune din intestin. Pe lângă faptul că vei experimenta mai puține episoade de disconfort abdominal, o sănătatea mai bună a colonului duce la o imunitate mai puternică.
Bananele îți vor oferi energie zilnic
Bananele nu sunt doar cel mai convenabil snack, ci ele oferă și o doză rapidă de energie și, spre deosebire de alte surse de energie, cea oferită de banane durează mai mult timp. De aceea, atleții apelează atât de des la fructul galben minune.
Combinația particulară de zaharuri naturale și fibre reprezintă o sursă excelentă de energie. După ce mănânci o banana, organismul arde într-un ritm susținut, spre deosebire de ceva bogat în zahăr, dar sărac în fibre, ceea ce provoacă o energie rapidă care se disipează rapid.
Bananele sunt indicate înaintea antrenamentelor sportive, dar și în perioada de recuperare.
Vei avea plămâni mai sănătoși
Chiar dacă sănătatea plămânilor nu este de obicei asociată cu ce mâncăm, alimentele pe care le consumăm tot joacă un rol în funcționarea lor.
O banană pe zi poate ajuta plămânii datorită conținutului ridicat de potasiu, mineral esențial pentru sănătatea plămânilor. Specialiștii recomandă consumul de banane încă de o vârstă cât mai mică, pentru o dezvoltare mai bună a plămânilor.
De asemenea, un studiu a evidențiat că bananele sunt de ajutor în ameliorarea simptomelor celor care sunt confruntă cu boli pulmonare cronice obstructive, dacă acestea sunt parte dintr-o dietă sănătoasă.
Bananele îți protejează ficatul
Ficatul tău „duce greul” în organismul tău. Curăță sângele de toxine, astfel că este esențial să-l susținem prin alimentație. Din fericire, o banană pe zi poate fi un real ajutor.
Conținutul ridicat de potasiu al bananelor contribuie la menținerea nivelului de lichide și promovează mișcarea sănătoasă a nutrienților, susținând funcționarea ficatului.
Bananele ajută la moderarea zahărului din sânge și a colesterolului, prevenind astfel ca nivelurile acestora să crească și să ducă astfel al probleme pentru ficat.
Bananele ajută la menținerea unei tensiuni arteriale bune
Hipertensiunea este un factor de risc pentru infarct și accident vascular cerebral, astfel că e foarte important să fie ținută sub control.
Dacă mănânci o banana pe zi, vei avea o tensiune arterială mai stabilă. Nivelul crescut de potasiu din banane te ajută să scazi tensiunea arterială, deoarece acest mineral reduce efectele sodiului asupra tensiunii arteriale. Potasiul ajută sângele să circule mai ușor în organism.
O banană pe zi – un creier mai sănătos
Creierul nostru este direct afectat de ce mâncăm. Astfel că o dietă cu multe fructe și legume contribuie la funcționarea corectă a creierului. Bananele contribuie datorită conținutului lor ridicat de vitamina B6.
Vitamina B6 este importantă pentru organismul tău, sprijinind sănătatea ochilor și prevenind apariția cancerului. Pe termen lung, vitamina B6 ar putea reduce riscul de a dezvolta Alzheimer, deși mai sunt necesare studii în acest sens.
Alte beneficii ale bananelor
Bananele sprijină funcționarea rinichilor, te ajută să te recuperezi și să dormi mai bine.
Dacă toate acestea nu sunt de ajuns, e bine să știi că o banană pe zi îți oferă antioxidanți prețioși care te feresc în principiu de orice afecțiune cronică, inclusiv cancer.
sursa: csid.ro