Semnele prin care corpul tău îți arată că mănânci prea multă sare
Publicat de Cosmin Meca, 13 martie 2023, 11:01
Corpul tău îți trimite semne clare atunci când mănânci prea multă sare, trebuie doar să fii atent la ce îți spune el.
Sarea este un condiment care potențează aroma alimentelor și ale preparatelor culinare, ea acționând și pe post de conservant.
De fapt, sarea este aproximativ 60% clorură și aproximativ 40% sodiu. Aproape toate alimentele neprocesate – legume, fructe, nuci, carne, cereale integrale și lactate – au un conținut scăzut de sodiu.
Sarea pe care o mâncăm contribuie la relaxarea și contractarea mușchilor, dă o mână de ajutor impulsurilor nervoase și echilibrează mineralele și apa pe care le absorbim.
Corpul tău are nevoie doar de o cantitate mică de sodiu. Aproximativ 1.500 de miligrame în fiecare zi. O cantitate prea mare de sare poate genera afecțiuni precum accident vascular cerebral, boli de inimă și hipertensiune arterială.
Chiar dacă nu măsori cantiatea de sare pe care o consumi zilnic, corpul tău îți spune exact când ai depășit limita de care are el nevoie. Mai jos, găsește câteva semne distinctive, un fel de limbaj aparte prin intermediul căruia corpul tău te atenționează:
Te simți balonat
Atunci când îți simți stomacul umflat sau de parcă s-ar strânge, înseamnă că ai consumat prea multă sare, acesta fiind unul dintre cele mai frecvente efecte pe termen scurt.
Practic, ce se întâmplă, organismul reține apă din cauza sării, iar lichidul suplimentar se poate resimți în stomac.
Nu e nevoie ca alimentele să aibă un gust sărat pentru a fi bogate în sodiu. Sandvișurile, pizza, covrigii și supa conservată pot fi surse ascunse de sare.
Ai tensiunea arterială ridicată
Există o mulțime de cauze ale hipertensiunii arterială, iar unul dintre ele ar putea fi „prea mult sodiu”. Modificarea tensiunii arterială este mijlocită de rinichi. Prea multă sare le îngreunează acestora procesul de eliminare a lichidelor de care organismul nu are nevoie. Prin urmare, tensiunea arterială crește.
Te simți fluffy
Când te simți pufos, ca o stare generală, sau ai picioarele umflate, corpul îți poate spune că l-ai îngreunat cu prea mult sodiu.
Fața, mâinile, picioarele și gleznele sunt cele care se umflă în astfel de momente. Dacă remarci că sunt umflate, întreabă-te înainte de toate câtă sare ai mâncat în ultima vreme?
Ți-e sete mereu
Dacă ți-a fost cu adevărat sete în ultima vreme, ar putea fi un semn că mănânci prea multă sare.
Când consumi prea multă sare, devii deshidratat. Corpul tău absoarbe apa din celule și apare senzația de sete. Apa de băut poate ajuta la neutralizarea surplusului de sare din organism, și poate da un refresh celulelor.
Te-ai îngrășat
Când reții apă, un efect imediat este cel de a te îngrășa. Dacă te-ai îngrășat rapid, într- o săptămână sau chiar doar în câteva zile, ar putea fi pentru că ai prea multă sare în organism.
De exemplu, dacă te îngrași mai mult de 2 kilograme într-o singură zi, sau 4 kilograme într-o săptămână, gândește-te la alimentele pe care le-ai consumat în ultimele zile și încearcă să faci modificări în dieta ta pentru a reduce consumul de sare.
Mergi des la toaletă
Mai multă sare decât este necesar în organism sare te va face să te duci foarte des la baie.
Cumva intuitiv, sarea îți oferă senzația de sete, iar consumul frecvent de apă te încurajează să mergi la toaletă.
Nu dormi bine
Consumul de prea multă sare chiar înainte de culcare poate determina tulburări de somn. Semnele pot varia de la somn neliniştit, la trezirea repetată peste noaptea, până la a te trezi dimineaţa la fel de obosit precum erai când ai mers la culcare.
Nu ai energie
Când în sânge există prea multă sare, apa iese din celule pentru a dilua sarea. Rezultatul? S-ar putea să începi să te simți mai slăbit decât de obicei.
Te doare stomacul
Aici avem de-a face iar cu un efect de domino: prea multă sare în dieta ta duce la deshidratare, iar deshidratarea este resimțită chiar și la nivelul stomacului.
Poți avea și simptome precum greață sau diaree. Așadar, dacă te doare stomacul sau ai crampe, înainte de a-ți face analize suplimentare, aruncă o privire retrospectivă la mâncarea din farfuria ta din ultimele zile. Și, bineînțeles, redu cantitatea de sare.
Bea, în același timp, multă apă pentru a rehidtrata celulele și a te simți mult mai bine.
Prea multă sare – efecte pe termen lung
Deși consumul de sare are numeroase efecte pe termen scurt, de care trebuie să ții cont – există și efecte pe termen lung pe care ar fi bine să nu le neglijăm.
Sarea poate să crească șansele de mărire a mușchiului cardiac, dureri de cap acute, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, boli de rinichi, pietre la rinichi, osteoporoză, cancer de stomac și accident vascular cerebral.
Câțiva pași pentru a reduce consumul de sare
Menține-ți sub control nivelurile de sare:
- Alege carne proaspătă în detrimentul celei ambalată;
- Când cumperi legume congelate, alege-le pe cele „proaspăt congelate” și stai departe de cele cu condimente sau sosuri deja adăugate;
- Citește etichetele și verifică conținutul de sodiu din alimentele pe care le cumperi;
- Când cumperi condimente, alege-le pe cele care nu includ sodiu (scrie pe etichetele lor);
- Dacă mănânci în oraș, cere ca felul tău de mâncare să fie gătit fără sare.
sursa: csid.ro