Ouă albe sau maro: care sunt mai bune și ce înseamnă codul de pe ouă?
Publicat de Cosmin Meca, 21 martie 2023, 11:05
Ouă albe sau maro – depinde gustul oului de culoarea cojii? Află care este diferenţa dintre ouăle albe şi cele maronii şi de ce trebuie să fii atent la etichetă!
Multe persoane se confruntă cu această dilemă în faţa raftului: ouă albe sau maro? Dar oare chiar contează culoarea lor?
Probabil eşti tentat să crezi că ouăle cu coajă albă sunt mai eco. Alte persoane, în schimb, consideră că ouăle cu coajă maro-roşiatică sunt mai sănătoase, deoarece au mai puţin colesterol. Chiar dacă arată diferit şi uneori au preţuri diferite, între cele două tipuri de ouă nu e mare diferenţă în ceea ce priveşte valoarea lor nutriţională.
Ouă albe sau maro – culoarea oului depinde de rasa găinilor
Ouăle de culoare albă provin de obicei de la găini cu penaj alb, care prezintă în spatele urechii formaţiuni de piele de culoare albă şi sunt mai eficiente din punctul de vedere al costului.
În schimb, ouăle maronii sunt depuse de găini din rase brune sau roşcate, care au în spatele urechii formaţiuni de piele de culoare roşie şi care au costuri de întreţinere mai mari.
Există chiar şi ouă cu coajă albăstruie, culoarea provenind de la un pigment numit oocianină, care este un bioprodus al bilei ce apare pe coajă cu câteva ore înainte de depunerea oului.
De asemenea, susţin specialiştii, găinile tinere fac ouă cu coajă mai groasă, în timp ce găinile mai bătrâne depun ouă cu coajă mai subţire.
De ce sunt mai scumpe ouăle maronii
Răspunsul simplu ar fi acesta: pentru că ouăle maronii sunt de regulă mai mari decât ouăle albe. Preţul mai mare nu este un indicator că ouăle maronii sunt mai sănătoase sau naturale.
Şi, cum spuneam mai sus, găinile din rase brune sau roşcate presupun costuri de întreţinere şi de hrănire mai mari, de unde şi preţul un pic mai crescut la raft.
Gustul oului, dat de modul în care sunt hrănite găinile
Acum, că am stabilit faptul că nu e nicio diferenţă de calitate între ouăle maronii şi cele albe, e vremea să punem degetul pe rană, şi anume gustul acestora, în special al gălbenuşului.
Ouăle care provin de la găini crescute în aer liber şi hrănite cât mai natural sunt mult mai gustoase decât cele provenite de la găinile crescute intensiv şi îmbuibate cu tot felul de pastile, chimicale, făină de oase, nutreţuri concentrate etc.
Grijă mare când cumperi ouă din supermarket! Chiar dacă pe ambalaj se precizează că găinile au fost hrănite cu cereale, nu se precizează şi cu ce tip de cereale – poate fi soia sau porumb modificat genetic, caz în care ai mai fi tentat să cumperi ouăle respective?
Cele mai gustoase şi sănătoase ouă sunt cele provenite de la găini hrănite cu grâu, porumb, orzoaică, sorg şi ovăz.
Ce înseamnă cifra marcată pe ouăle de la raftul magazinelor
Una dintre diferențele vizibile dintre ouă constă într-o cifră de la 0 la 3 marcată pe ele. Prima cifră din codul de pe coajă este cea mai importantă. Pe piață există 4 tipuri de ouă, care se disting prin prima cifră din cod. Iată ce reprezintă fiecare astfel de cod marcat pe ouă:
- Cifra 0 reprezintă ouăle provenite de la găini crescute în sistem ecologic.
- Cifra 1 reprezintă ouăle provenite de la găini ce au acces la o zonă în aer liber.
- Cifra 2 reprezintă ouăle provenite de la găini crescute la sol în hale industriale.
- Cifra 3 reprezintă ouăle provenite de la găini ce trăiesc întreaga lor viață în cuști.
Ouăle marcate cu cifra 3 provin din sistemul de creștere care presupune ca păsările să trăiască în spații foarte mici denumite baterii. Acestea sunt cuști unde spațiul ce-i revine unei găini este similar dimensiunii unei coli A4. Din acest motiv, în țări precum Germania și Elveția cuștile au fost deja interzise și consumatorii din întreaga lume încep să conștientizeze importanța bunăstării animalelor din ferme.
sursa: csid.ro